Antalya Tahtacılar Derneği, geçtiğimiz günlerde Isparta Davraz gezisinin ardından haftasonu da Finike’de baharı karşılama dirlik, birlik, bereket ve bölüşmeyi simgelediği düşünülen ve nesillerdir yaşatılan “Pıngıdık” geleneği için yola çıktı. Konyaaltı Belediyesi’nin ulaşım katkısıyla Finike Gökbük’te buluşma yapıldı.

Antalya Tahtacılar Derneği Başkanı Özgür Çamlıdağ, “Finike Gökbük ve çatallarda tahtacı canlarımız ve dostlarımız ile bir araya geldik. Emeği geçen tahtacı halkına Gökbük Muhtarı İskender Altınok’a, bizleri yalnız bırakmayan Milletvekilimiz Aydın Özer’e, Finike Belediye Başkanımız Mustafa Geyikçi’ye, gidip gelmek için otobüs veren Konyaaltı Belediye Başkanımız Semih Esen’e çok teşekkür ederiz” dedi.

PINGIDIK GELENEĞİ NEDİR?

‘Erginleşme ritüeli' olarak bilinen 'Pıngıdık' geleneği 21 Mart'ta yapılması gerekirken, son yıllarda mahalle nüfusunun çoğunun dışarıda yaşaması dolayısıyla okul tatilinde gerçekleştiriliyor. Yetişkinlerle ergenlik çağında olanlar arasında doğrudan rekabeti de sembolize eden ritüelde mahalleli, baharı karşılama, dirlik, birlik, bereket ve bölüşmeyi simgeleyen oyun için bir araya geliyor.

ÖZÜNDE EĞLENCE DEĞİL

'Pıngıdık' aslında bir eğlence gibi görünse de özünde eğlence değil. Birlikte üretebilmek, azı, çoğu, bütünü, yarımı, acıyı, sevgiyi, barışı birlikte paylaşabilmek, birlikte üretilen ürünü, emeğin karşılığını birlikte ağız tadıyla tüketebilmek felsefesidir. Şaman felsefesine göre inanç, itikat, birlikte üretebilmek, birlikte üretilen emeği eşit bir şekilde paylaşmaktır.

Ziya Nur SEZEN 

Editör: TE Bilisim