KAMU YARARI VE HUKUK GÖRÜŞÜ YOK!

Okul, hastane gibi kamu alanlarının özelleşmesinin önünü açan plan notlarına yapılan itirazlar dün Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun Saadet Partisi ve DSP ile muhalefetine rağmen kabul edildi. İYİ Parti Grubu, AKP ve MHP kamu alanlarının özelleşmesinin önünü açan uygulamanın yanlış olduğunu savundu. Değişikliğe dair kamu yararı kararı ve hukuk görüşü olmadığı belirtildi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, karanın ak, akın da kara şeklinde gösterildiğini iddia etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 2020 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yönettiği meclisin 53’üncü gündem maddesinde Muratpaşa Belediye Meclisi’nin 04.12.2019 tarih ve 357 sayılı kararı ile reddedilen Muratpaşa Belediye sınırları bütünündeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planına plan notu eklenmesine ilişkin hazırlanan değişikliğine askı süresi içinde yapılan itirazlar ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyon raporu görüşüldü. Son dönemde CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin’in açıklamaları nedeniyle İYİ Parti ile yaşanan kriz adeta meclise de yansıdı.

İYİ PARTİ VE AKP KARŞI ÇIKTI!

İYİ Partili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Barış Bulut’un kamulaştırmasız el atma davalarını bahane ederek kurum ve hukuk görüşü alınmadan arazilerin özelleşmesine asla izin vermeyeceklerini söylemesiCHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı sinirlendirdi.  Uysal, konunun saptırıldığını belirtti ve bölgede arazi toplayıp mahkeme kararlarıyla belediyenin kapısına dayanan dava açan simsarlar olduğunu ileri sürdü. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de maddenin meclisten geçmesi halinde emsal olabileceği uyarısında bulundu.

BULUT: İRADEMİZ YOK SAYILDI

İYİ Partili İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyesi Barış Bulut,konuyu imar komisyonunda konuştuklarını ve bütün ilçe belediyelerinin katılımıyla değerlendirilmesini istediklerini belirterek, şöyle konuştu:  “Bu konu belediyesinden geldiği gibi geçmiş sayıldı ve meclise de sunulmadı. Bu noktada Büyükşehir meclisinin iradesi de yok sayılmıştır. Bu konu gitti Muratpaşa’da askıya çıktı. Askıda itirazlar geldi ve biz tekrar sorduk. Kamu yararı kararı için ilgili kurumlardan görüş alınmış mı diye sorduk. Alınmadığını öğrendik. Hukuk görüşü var mı konuyla ilgili o da yok. Ne yapsaydık şimdi. Kamunun ihtiyaç dahilinde kamulaştırıp üzerine kreş, yaşlı bakımevi, okul yapacağı alan mı bırakmasıydık? “

ÖZELLEŞMEYE İZİN VERMEYECEĞİZ

“Biz de kendi kendimize bu arsaların özelleşmesinin önünü mü açmamız gerekirdi diye yüce meclise soruyorum. Muratpaşa’nınen büyük mahallelerinden Çağlayan’da çocuklarımızı gönderileceğimiz bir devlet okulu var mıdır? Bunun için arazi kalmış mıdır? Bunu özellikle Muratpaşalı meclis üyelerine sormak isterim. Bizler Antalya’nın rantının Antalya’da kalmasını isteriz. Bu arazilerde gözü olanın yönünü başka yöne çevirmesini isteriz. Kamulaştırma davalarını bahane ederek kurum ve hukuk görüşü alınmadan bu arazilerin özelleşmesine biz izin vermeyeceğiz. Antalyalıların hukukunu, Muratpaşalılar’ın malını mülkünü mecliste hep birlikte koruyacağız.”

TÜTÜNCÜ: EMSAL OLABİLİR

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise partisinin konuyla ilgili kurumsal bir yaklaşımı ve duruşu olduğunu söyledi. Tütüncü, “Aynı duruşun muhatabının 2016 yılının ikinci ayında bu mecliste ben de

Muhatabı oldum. O yıl bütün grupların oy birliğiyle aldığı bir karar var. Bizimde aynı şekilde İsa Akdemir döneminde birebir aynı şekilde planmış bir yerimiz vardı. Bu bölgemizle ilgili özel mülkiyet sahipleri dava açtı ve 11 milyon lira bedel ödemekle karşı karşıya kaldık. Biz de ‘böyle bir mali yükle karşı karşıya kalmayalım’ dedik. Bununla alakalı 1/5000’lik planı Büyükşehir meclisine getirdik. AKP grubu böyle bir kapıyı açmamız halinde yarın öteki gün bir takım kamu mülklerinin ticari kullanıma açılabileceğiyle ilgili bir emsal oluştur görüşünü ortaya koydu. Sonuç olarak meclis çoğunluğu bizde olmasına rağmen kabul edilmedi. Aynı şekilde Pil Fabrikası’nın arazisi yeşil alan ve birileri buranın peşinde dolaşıyor. 70 dönümlük şehir merkezinde bir park alanı birileri ne diye mülk edinmek istesin. Dolayısıyla yarın birileri yine bizim karşımıza çıkabilir. Yani sizi kamu arazisini ticari alana çevirdiğiniz gibi onlarda burayı ticari alana çevirmek isteyebilir” diye konuştu.

UYSAL: ELMA İLE ARMUT TOPLANIYOR

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da konuşmasında eleştirilerle ilgili “Elma ile armut toplanıyor” dedi. Karanın ak, akın da kara şeklinde gösterildiğini iddia eden Uysal, şöyle konuştu: “Bu alanların zaten özel kullanıma açılabilmesi bu oyladığımız notlarda tamamen ilgili kamu kurumunun oluruyla iradesiyle mümkündür. İlgili kamu kurumu izin vermezse zaten olmuyor. Zaten kamunun gücü kalmamış ve arsalar çok değerli. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul alanı için sadece bir parselde 78 milyon tazminat ödediğini görüyoruz. Bütün kamu kurumları aynı tehdit altında.”

“ARAZİLER TOPLANIYOR” UYARISI

“İmar planlarında sağlık, spor ve eğitim alanı olarak geçen boş mezbelelik yerler kimi zaman 80, kimi zaman 100 kişinin mülkiyetinde. Bu 100 kişi bir araya gelir ve ilgili kurum izin verirse tüzel kullanıma açılması tehlikesine karşı ilgili belediyenin kamulaştırması zorunluluğu var. Buralardan arazi toplayıp mahkeme karalarıyla belediyenin kapısına dayanan dava açma simsarları da var. Samimiyetle hakkını savunanları bir kenara ayırıyorum. Ama çok ciddi miktarda arazi toplayıp dava açıp trilyonlar kamu parası almaya çalışanlar var. Bu olay tamamen kamu yararınadır. Kamu tarafından kamulaştırılamayan mezbelelik alanların mülk sahipleri tarafından beraberce kullanılabilmesi için

Bu şekilde kamunun milletin sırtındaki kamulaştırma bedeli yükünü almaya dönüktür. Asla ticarileşen alanlarla aynı kefeye konulamaz. Asla bir ticarileşme sonucunu doğurmaz. İlçemizden geldiği şekliyle itirazın reddinin oylanmasını talep ediyorum.”

Konuşmalardan sonra askı sürecindeki itirazların reddine ilişkin oylamada CHP Grubu, Saadet ve DSP evet oyu verirken,  MHP, İYİ Parti, AKP Grubu hayır oyu verdi. Böylelikle kamu alanlarının özelleşmesinin önünü açan plan notu değişikliğine ilişkin askı süresindeki itirazlar 58’e 35 kabul edildi.

OYLAMADA İTTİFAK BOZULDU

Mecliste Denetim Komisyonu da gizli oyla belirlendi. 5 kişilik komisyonda 2 CHP’li, 2 AKP’li, 1 de İYİ Partili isim yer aldı. Yapılan oylama sonunda CHP Ali Polat 44, CHP’li Mesut Kocagöz 44, AKP’li Musa Batu 52, AKP’li İlhami Yıldıran 50 ve İYİ Parti’li Mehmet Yüksel de 70 oy aldı. CHP’li Kocagöz ve Polat’ın 44’er oy alması dikkat çekti. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim