Gazeteciliğin ilkeleri, bir gazetenin hazırlanma evreleri, basın ve yayıncılığın toplumdaki yeri konularında öğrencileri bilgilendiren gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya, öğrencilerin sorularını da detaylı olarak yanıtladı.Gazetecilik mesleğinin her şeyden önce bir sabır işi olduğunu söyleyen Başkaya, gazetecinin haber kaynaklarını saydıktan sonra, haber oluşturulurken dikkat edilmesi gereken unsurları ve haberin gazeteye girmeden önceki evrelerini kendisini ilgiyle izleyen öğrencilere aktardı.

YEREL BASININ ÖNEMİ

Yerel gazetelerin önemine de değinen Songül Başkaya, Mustafa Kemal Atatürk’ün yerel basın hakkındaki “Yerel basın fazilet adalarıdır” sözünden yola çıkarak, Kurtuluş Mücadelesi sırasında halkı bilgilendirmede en önemli görevi üstlenen yerel basının, halkın bu kutsal mücadele etrafında doğru bilinçlenerek kenetlenmesini sağladığını, bu doğrultuda günümüzde de yerel basına, doğru haber üreterek, toplumu gerçekler etrafında örgütleme görevi olduğunu sözlerine ekledi.

GAZETELERİN EKONOMİK BOYUTU

Bir gazetenin bayide satılarak veya abone sistemiyle halka ulaşarak sahibine para kazandıramayacağını, resmi ilanların bir gazetenin yaşamasındaki rolün çok önemli olduğunu da ziyarete gelen AKEV Koleji öğrencilerine iletti. Başkaya, mesleklerin sadece para kazanmak için değil, halka katkı sunmak için yapılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin sorularına da doyurucu yanıtlar veren Başkaya, kendisinin aslında hukuk okumak istediğini, ancak üniversite sınav sisteminde hukuk fakültesinin sözelden Türkçe-Matematik’e geçirilince, bunun mümkün olamaması üzerine, sözel puanıyla öğrenci kabul eden İletişim Fakültesi’ni tercih ettiğini ve bu tercihinden de çok memnun ve mutlu olduğunu gençlere anlattı.

ÖZMEN VE SEZEN’DEN BİLGİLENDİRME

Gazetecilikte olmazsa olmaz bir öge olan fotoğrafçılık konusunda öğrencileri bilgilendiren gazetemiz yazarı ve fotoğraf sanatçısı Nizamettin Özmen de gazete fotoğrafçılığı ve foto muhabirliği konularında bilgilerini aktardı.Gazetemiz yazarı Ziya Nur Sezen de muhabirliğin ve gazete hazırlanmasının geçmişteki durumu ile bugünü arasında bir köprü kurarak, ziyaretçi öğrencilere deneyimlerini anlattı.

AKEV Koleji öğretmen ve öğrencilerinin gazetemizi ziyaretleri, ikramlardan sonra, toplu fotoğraf çekimleri ile sona erdi.Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim