Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Konyaaltı Şubesi,5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85’inci yıl dönümünde "Seçimler Demokrasi ve Bağımsızlığın Birbiriyle İlişkisi" konulu bir söyleşi düzenledi. Tarihçi Nevzat Aksoy, ANŞOYAD Salonu’nda düzenlenen söyleşide, cumhuriyet ve demokrasinin olabilmesi için öncelikle seçimlerin olması gerektiğine vurgu yaptı. Demokrasinin tarihçesinden örnekler veren Aksoy; İngiltere, Fransa ve Rusya’daki devrimlerin çok farklı yönlerinin olduğunu belirtti. Aksoy, söyleşi sonrası CKD üyelerinin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

YAŞAMAYI SEÇME HAKKI TANINMADI

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Konyaaltı Şubesi Başkanı Hikmet Özkaya, söyleşi öncesi yaptığı konuşmada kadınların yaşamayı seçme hakkı istediklerini söyledi. Özkaya şöyle devam etti: “Bir 5 Aralık, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85’inci yıl dönümünün arifesinde bir gencecik kızımız daha katledildi. Bu kızımıza yaşamayı seçme hakkı tanınmadı. Kadınlarımız bir yanda feodalizmin Orta Çağ geleneklerinin pençesinde 12-13 yaşlarında evliliğe zorlanırken, bir yandan da kapitalizmin metalaştırdığı kadınlar adeta iki mengene arasında ezilmektedir. Bu ne menem bir felakettir ki gün geçmiyor gencecik kızlarımızın onurlarıyla oynanıp tecavüz ediliyor, üstelik de cinayete kurban ediliyor. Cumhuriyet'imizin biz kadınlara sağladığı tüm insani haklarımızı kötü iktidarlar yüzünden birer birer kaybediyoruz.”

CİNAYETLER DURDURULMALI

“Aileler gözleri gibi koruyup büyük emeklerle hayata hazırladıkları yavrularını,piyasada serseri mayın gibi dolaşan sanıklar tarafından katlediliyor.Şimdi kadınların seçme hakkını bu seçim sistemiyle yapıyoruz da ne oluyor, kızlarımıza tecavüzü,şiddeti, ölümü önlüyor mu?Bu gidişe ‘dur’ demek için öncelikle seçim sisteminin gözden geçirilmesi ve kadınların daha çok seçilmesinin önünü açacak yasalar çıkarılmalı ve derhal kadın kotası kaldırılmalıdır.Ayrıca tüm kadın örgütleri acilen çözüm üretmeli ve bu cinayetler durdurulmalıdır.Yarın bir Ceren daha öldürülmesin.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim