BÖYLE YAPTIĞI İÇİN BÜYÜMÜŞTÜR!

Ön seçim-merkez yoklaması tartışmasının yaşanmaya başladığı CHP’de geçmiş Gençlik Kolları Genel Başkanlarından Zeki Alçın, önemli bir tespitte bulundu. Alçın, “CHP kendini demokrasi üzerine konumlandırmış bir partidir. Gücünü bundan alan bir partidir. Büyüdüğü ve zirveye çıktığı 70’li yıllarda hep böyle yaptığı için büyük olmuştur. Demokratik davrandığı için büyük olmuştur. Parti demokrasiye daha fazla geçtiği için büyük olmuştur. Bunun çok somut örnekleri vardır” dedi. 1975-78 yıllarında CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı Zeki Alçın, partisinde her dönem yaşanan ön seçim ve genel merkez yoklamalarıyla ilgili görüşlerini Akdeniz GERÇEK Gazetesiyle paylaştı.

 BEN DEMOKRASİ TARAFTARIYIM

Siyasette böyle şeyler oyduğunu kaydeden Alçın, “Ön seçim mi yoksa merkez yoklaması mı tartışmaları CHP’de yıllardan beri yapılır. Hangisinin daha doğru olduğu tartışmasını sürdürenler, büyük ölçüde hangisinin kendisine yararlı olduğunu hesaplayarak kendine doğru yönlendirmeye çalışıyor. Siyasette böyle şeyler vardır. Siyasette herkes bir yere gelmek ister. Ben çok inançlı bir demokrasi taraftarıyım” dedi.

CHP GÜCÜNÜ DEMOKRASİDEN ALIR

“Merkez yoklamasının iyi olduğunu savunmak biraz ‘benim işime geldiği için ben bunu savunuyorum’ demek gibi bir şeydir” diyen Alçın şöyle konuştu: “Ön seçimin doğru sonuçlar vereceğini savunmak, CHP’de doğru bir iş değildir. CHP kendini demokrasi üzerine konumlandırmış bir partidir. Gücünü bundan alan bir partidir. Büyüdüğü ve zirveye çıktığı 70’li yıllarda hep böyle yaptığı için büyük olmuştur. Demokratik davrandığı için büyük olmuştur. Parti demokrasiye daha fazla geçtiği için büyük olmuştur. Bunun çok somut örnekleri vardır. Ne kadar tartışırsanız tartışınız bu gerçekler değişmez.”

MERKEZ YOKLAMASI DAHA HATALI

“Ön seçimin eksikleri yok mudur? Mutlaka vardır. Tartışılması gereken bu eksikleri azaltmak daha iyi olması için çaba göstermek mümkündür. Bu konuda eksikleri gidermek için tüzüktü maddeler vardı. Ön seçimin aksadığı yerlerde Genel Merkezin yüzde 5 kontenjan hakkı var. Bunu bir takım eksik kalan yerlere atayarak hataları gidermek mümkündür. Ön seçimin yüzde 2  ya da yüzde 5 hatası olur ama bunların bir ölçümlemesi yoktur. Ama merkez yoklamasının yüzde 80 yüzde 90 hatası olur.”

ERDOĞAN’A NİYE KARŞI ÇIKIYORUZ?

Tayyip Erdoğan’a ‘Tek Adam’ olduğu için karşı çıktıklarını hatırlatan Zeki Alçın sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlar siyasetin hep konuşulan gerçekleridir. Hangisi işlerine gelirse o konuşulur. Ama bilimin ve çağın getirdiği şartlar var. Bir insanın karar vermesiyle bin insanın karar vermesi arasında bir fark yok mudur? Biz Tayyip Erdoğan’a niye karşı çıkıyoruz? Tek adam olduğu için. Biz niye onu partimizde uygulayalım. Bunun hiç tartışılacak yeri yoktur. Demokrasi her şeyin üzerindedir. Demokrasi, tek adam düzeninden daha iyidir. Dolayısıyla ön seçim bir kişinin seçiminden daha iyidir. Bu kadar basit.” 

CHP'nin efsane Gençlik Kolları Genel Başkanları Zeki Alçın ve Süha Akıncı 1980 döneminin CHP Antalya Gençlik Kolları Başkanı Recep Durmasür ile birlikte gazetemize ziyarette bulunurken, Süha Akıncı 1968'den 1980'e kadar Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu'ndan Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) CD'sini Songül Başkaya'ya armağan etti. Başkaya' da ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti. 

Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim