Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, gazeteci-yazar, CHP’nin 25 ve 26’ncı dönem İstanbul Milletvekili Eren Erdem ve araştırmacı gazeteci, yazar ve tv programcısı, CHP’nin 25 ve 26’ncı dönemİ stanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen “Türkiye’de Adalet ve Demokrasinin Geleceği” panele katıldı. CHP İl Başkanlığının organizasyona Antalyalılar büyük ilgi gösterirken birçok izleyici, paneli ayakta izlemek durumunda kaldı.

Panelin ilk konuşmasını Barış Yarkadaş yaptı.

YARGILAMA MODELLERİ

Barış Yarkadaş, Dünya hukuk sisteminde yargılama modellerininüç çeşit olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Dünya’daki ilk modelin adı ithamdır. Egemen güçler ellerine geçirdikleri yetki ile birini suçlamak ve ortadan kaldırmak istediklerinde o Orta Çağ mahkemeleriyle ve engizisyon kafasıyla birisini itham ederler itham edilen kişi ya da kişiler, kendilerini aklamaya, temiz olduklarını ispatlamaya çalışırlar.Daha sonra dünya bunun yanlışlığı gördüğü için tahdit sistemidir. Suçlayanla suçlananın karşılıklı irdeleme yapar. Yani biri onun suçla olduğunu söyler, diğeri de eşit koşullarda suçsuz olduğunu söyler ve böylece Orta Çağ’ın ilk dönemindeki itham hukukun bir nebze olsun üstüne çıkılır”

YARGIYA GÜVEN YOK

“Dünyanın aydınlanma çağıyla birlikte insan hakları evrensel bildirgesinin yayınlanmasıyla hukukçular karma sistemi bulurlar ve bu sisteme geçilir. Bu sistemin özelliği, iddia edenin iddiasını ispatlamakla hükümlü olduğudur. Şimdi bu güne baktığımızda biz şuanda Orta Çağ’ın dönemindeki itham sistemindeyiz. Şimdi olduğu gibi sistem seni suçluyor ve sen kendinin suçsuz olduğunu ispat etmeye çalışıyorsun. Hangi yargı sisteminde kendinizi aklamaya çalışıyorsunuz? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın TBMM’de itiraf ettiği gibi yargıya güvenin yüzde 28’lere düştüğü bir kurumda biz her gün gidip adalet arıyoruz.”

BU DÜZEN DEĞİŞECEK

Eren Erdem ise konuşmasının başında cezaevinde başından geçen olaylardan bahsetti ve salonda kendilerini dinlemeye gelen Antalyalılara teşekkür etti. Konuşmasında AKP’yi sert bir dille eleştiren Erdem, haksız yere hapiste yattığını ancak hiçbir zaman yılmadığını söyledi. CHP’lilerin de kesinlikle yılmamasını isteyen Erdem, “Bu düzen değişecek ve bunu hep birlikte başaracağız” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim