1 Ocak 2020’de yürürlüğü girecek, konuklama vergisinin çok sıkıntı yaratacağını kaydeden POYD Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca, “Turizm sektörü bu olaydan son derece rahatsız. Çünkü sektör tam toparlanmaya başlamışken birden önümüze konaklama vergisiyle çıkılmasının şokunu yaşıyoruz. Hiç beklemediğimiz bir durumda ayağımızda bir pranga olarak kaldı. Önümüzdeki dönemde uygulanmasının da sıkıntı yaracağını düşünüyorum. Çünkü hiçbir tesis buna hazır değil. Bu çok daha önceden planlanabilirdi ve hepimiz hazırlıklı olurduk. Nedense böyle bir şey yapılmadı. Nasıl tahsis edilecek. Nasıl uygulanacak belli değil. Birden hayatımıza girdi. Dolayısıyla herkes perişan” diye konuştu.

HAZIRLIKLI DEĞİLİZ

Normal bir ülkede böylesine ciddi kararlar almadan önce bir geçiş dönemi yaşandığını ifade eden Atmaca, “Tüm tesisler önceden uyarılır ve hazırlıklı olması istenir. Bizde ne yazık ki böyle bir şey olmuyor. ‘Biz yaptık oldu’ mantığıyla adeta maç oynanırken kurallar değişiyor ve bizden de hemen uymamız isteniyor. Yani bunu bize şimdi söylersin ve iki sezon sonra ‘şu vergiyi getiriyoruz, sen de ona göre kendini hazırla’ dersin. Bizde onu göre bütçemizi hazırlarız, ona göre plan yaparız. Durup dururken turizm iyi gidiyor diye böyle bir vergi çıkarmak çok da doğru değil diye düşünüyorum” dedi.

BİZDEN GÖRÜŞ İSTENMEDİ

“Konaklama vergisiyle ilgili turizm camiasından hiç bir görüş görüş alınmadı” diyen POYD Başkanı Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da bizi son derece üzdü. Turizm iyi gidiyor diye iki yıl üst üste vergi alınması hiç iyi olmadı. Camia olarak bunu hiç beklemiyorduk. Çünkü ilk sene cirodan alınacak olan yüzde 1’lik pay çok ciddi rakam. Bu rakam daha sora yüzde 2’ye çıkacak. Yarın Akdeniz çanağındaki rakiplerimiz Tunus, Mısır, Yunanistan indirim yaptığında ben indirim yapamayacağım. O zaman da rakiplerimizi bunu avantajına çevirecek. Bundan da turizm sektörü zarar görecek.”Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim