Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı devam meclisi, belediyenin meclis toplantı salonunda gerçekleşti. Muhittin Böcek'in başkanlığında toplanan meclis, Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilçe belediyelerin bütçesini oy birliği ile karara bağladı. Gündemin 3’üncü maddesiyle ilgili söz alan CHP’li Bütçe Komisyonu Başkanı Oktay Başaran, yeni yılın bütçesinin3 milyar 450 milyon lira olarak belirlendiğini söyledi.Büyükşehir Belediyesi olarak 2020'de 1 milyar 517 milyon liralık yatırım öngörüldüğünü açıklayan Başaran, 645 milyon lira personel, 190 milyon lira faiz gideri, 2020 ödenekleri toplamının ise 400 milyon, sosyal yardımların da 14 milyon olacağı ifade etti. Başaran, 19 ilçenin toplam bütçesinin ise toplam 2 milyar 973 milyon lira olduğu vurguladı.

AŞT ARTIK DENETLENECEK

Gündemin 32’nci maddesinde Antalya Şehir Tiyatrosu'nun (AŞT) yönetmeliği de görüşüldü. Oy çokluğuyla değiştirilen yönetmelikle artık bundan sonra genel sanat yönetmenliği seçimle değil, büyükşehir belediye başkanının kararıyla belirlenecek. Konuyla ilgili mecliste söz alan Genel Sekreter Cansel Çevikol Tuncer, yapılan değişiklikle yönetmelikteki muğlak ifadelerin ortadan kaldırıldığını belirterek, “Yapılan değişiklikle tiyatronun bütçesinin denetimi başkana verildi. Genel sanat yönetmeni tiyatro alanında çalışmış, başkan tarafından atanacağına yönelik düzenleme yapıldı. Tiyatroda 77 personel çalışmaktaydı. 39 kişi tiyatroda saat ücretli çalıştırılıyordu.Teftiş kurulu raporuyla bu kişilerin işleri sonlandırıldı. Yeni alınacak personel sınavla alınacak. Tiyatromuz bugüne kadar AVM içinde bir salonu kullanıyordu. Buranın kira ve elektrik bedeli çok yüksekti. AVM ile sözleşme, tasarruf çerçevesinde yenilenmedi. Yeni dönemde oyunlar AKM ve Yenimahalle'deki salonlarda sergilenecek" diye konuştu. Tuncer, yönetmelikte yapılan değişikliklerin aynısının İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatrolarında da olduğunu da sözlerini ekledi.

AKP’Lİ ÇETİN’DEN ELEŞTİRİ

AKP Sözcüsü Ali Çetin ise 36 yıldır AŞT'nin ilk kez sahneyi açamadığını eleştirisinde bulundu. Önceki yönetmelikle sanatçıların genel sanat yönetmenlerini kendilerinin seçtiğini hatırlatan Çetin, "Bu madde değişikliği ile bu seçim ortadan kakıyor. 48 sanatçı işten çıkarıldı. Maddi bahaneler üreterek insanların iş hayatlarını sonlandırmayınız" dedi. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de "Kültür ve sanatta özgürlük vardır. Sanatçının yanındayız. Yönetmeliği uygun bulmuyoruz" diye konuştu.Konuşmaların ardından yapılan oylamada yönetmelik değişikliği, AKP ve MHP'nin karşı oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

ŞOV YAPMANIN ANLAMI YOK

AŞT'nin yönetmeliği ile ilgili maddenin kabulünün ardından meclisi izleyen saat ücretli tiyatrocular ve bazı seyirciler, ayağa kalkarak kararı alkışlarla protesto etti. Alkışlı protestoya kızan Başkan Böcek, sanatın ve sanatçının her zaman yanında olacağını belirtti ve “Şov yapmanın anlamı yok” dedi. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya devam edeceklerinin altını çizen Böcek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye çalışanı belediye önünde belediyesini protesto edemez. Siyaset yapamaz, doğum günümü beraber kutlayıp sonrasında siyaset yapmanın anlamı yok. Siyasi davranmayanlar işlerine devam edecek. Geçmiş dönemdeki gibi yapmayacağız."

CADDELER İLÇELERE VERİLDİ

Mecliste, ilan gelirleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Alanya’daki toplam 22 kilometrelik 8 cadde ve Manavgat’ta ki 17,5 kilometrelik 7 caddenin devri de görüşüldü. Başkan Böcek yaptığı açıklamada, sadece Alanya değil tüm ilçelerin gelirlerine katkı koymak istediklerini söyledi. Daha sonra yapılan oylamada caddelerin ilçelerde devri kabul edildi.Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim