Antalya Dostlar Platformuna beraberinde Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ile 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü yönetim Kurulu üyeleri Selda Ecer ve Av. Onur Şahin’le birlikte katılan Prof. Dr. Ümit Özdağ, ‘Başkanlık Sisteminin kaçınılmaz Çöküşü’ başlıklı bir sunum yaptı. Türkiye’nin en önemli krizin Suriyeli Sığınmacılar olduğuna dikkat çeken Ümit Özdağ, “Sorunun tek çözümü vardır. Suriyeliler geldikleri gibi memleketlerine geri dönmelidir. Çünkü iç savaş sona erdi. Suriye yeniden yapılanıyor” dedi. Türkiye’de halen 6,7 milyon Suriyelinin yaşadığını belirten Özdağ, “Devletin kayıtlarında 3,8 milyon Suriyeli var. 150 bin de TC vatandaşı olan Suriyeli. Bu rakamlar gösteriyor ki 1,5 milyon Suriyeli kaçak yaşıyor. Türkiye’yi bölmek için çalışanlar Alevi-Sünni kavgası çıkaramadı, Türk-Kürt kavgasını da beceremediler. Şimdi Arapları ülkeye getirerek iç savaş sevdasına girdiler. Bugüne kadar 40 milyar doların üzerinde para harcamışız” diye konuştu.

GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER

Prof. Dr. Özdağ, Türkiye’nin bu krizi ortadan kaldıracak gücü kalmadığını dile getirerek, şunları söyledi: “Suriyeliler için şimdi tampon bölgede konutlar yapmayı ve 2 milyon Suriyeli geri götürmeyi planlıyorlar. Suriye’de kontrolümüzde olan 120 kilometre uzunluğundaki bölgeye 2 milyon insanı sığdıramazsınız. Türkiye’de 25 yılın üzerinde bu devlete hizmet ederek, emekli maaşı ile geçinemeyenlerin evi yokken, sen Suriyelilere kendi toprağında kimin parası ile ev yapacaksın? İktidara geldiğimizde ilk işimiz Suriyelileri geri göndermek olacak. Zorla da olsa bunu gerçekleştireceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın’ diye konuştu.

DEVLET KİLİTLENMİŞ DURUMDA

Özdağ, ‘Saray Rejimi’ olarak adlandırdığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin aksayan yönlerine dikkat çekerek şöyle dedi: “Bakanlığı tanımaktan çok uzak bakan yardımcıları var. Bakanla bakanlık birbirinden kopmuş durumda, ya da saraydan birileri arayıp ‘siz orada ne yapıyorsunuz’ diye soracak olursa Bakanlıkta zaten hassas dengeler üzerinde yürüyen işler bir anda duruyor. Artık bakanların parlamento ile en ufak bir ilişkisi kalmadı. Milletvekilleri ile ilişkisi yok. Liyakat ilkesi tamamen terkedilmiş durumda. Tabi böylece bürokrasinin temel ilkesi olan akılcılık ilkesi de ortadan kalkmış durumda devlet çalışmıyor. Devlet kilitlenmiş durumda. Bu bir devlet krizi ne kadar sürer. Bu saray rejimi sürdüğü sürece bu devlet krizi de devam eder. Bu yöntemle devlet yönetilemez durumda.”

SEÇMENE ‘TERÖRİST’ YAKIŞTIRMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyaset üslubunun ‘kontrollü gerilim, düşmanlaştırma’ şeklinde aşamalardan geçtiğini iddia eden Özdağ, “Kontrollü gerilim siyasette meşru bir yönetim şekli. Bunu birçok siyasetçi yapar. Ancak çok uzun süre devam ettirildiğinde toplumda ciddi ayrışmalar başlar. 2009 senesinden itibaren Türk toplumu güçlü ayrışma ve kamplaşma sinyalleri vermeye başladı.  Muhalefete destek veren seçmene terörist yakıştırması Türkiye gibi Milli Birliğe çok ihtiyaç duyan bir ülkede milleti fay hatları boyunca ayrıştırıyor ve düşmanlaştırıyor. Devlet kurumunun da tarafsız değil, bütün kuruluşları ile iktidar yanlısı bir tavır alması bu krizi daha da ağırlaştırıyor. Antalya Valisi Devletin Valisi değil, uygulamaları ile AKP’nin valisi gibi’

SUBAŞI: TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇILMALI

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise kimsenin Türk halkını yabana atmaması gerektiğini söyledi. Subaşı, şöyle konuştu: “82 milyon halk, birikimleri ile dinamikleri ile kültürü ile devlet yapısı ve gelenekleri ile her şeyi yapmaya muktedirdir. Bu halkın önünün açılması gerekir, kilitlerin açılması gerekir İYİ Parti’nin görevi budur. Kilitleri açmaktır. Yoksa hiçbir partinin elinde sihirli reçete yoktur. Parlamenter sistemde erkler ayrılı vardır, halk vardır, denetleme vardır. Bunun yolu erkler ayırımı, sağlıklı bir parlamenter sistemidir. Bugün Büyükşehirler iktidarın elinden çıkmışsa İYİ Parti yüzündendir. Bu işaret halk geliyor. Bizim görevimiz halkın enerjisini, katkı ve katılımını harekete geçirmekten geçer. Parlamenterlerin görevi sihirli reçetelerle toplumu kalkındırmak değildir, bunun yolunu açmaktır. Biz kadrolarımızla Türkiye’nin önünü açmaya hazırız.” Haber Merkezi

 

 

Editör: TE Bilisim