Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, hafta sonu Elmalı İlçesi’nin yaklaşık 60 kilometre güneyinde saat 21.14 sularında yaşanan 4.2 büyüklüğünde depremle ilgili açıklama yaptı.

DEPREM TEHDİDİ VAR

Çeltik, deprem olan yer ve bölge incelediği zaman Antalya'nın deprem tehdidi altında olduğunun rahatlıkla söylenebileceği uyarısında bulundu. Çeltik, “Yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda depremin yeri ve yaklaşık 54 kilometre derinlikte olduğu göz önünde bulundurursak, Afrika levhasının GB Anadolu bloğunun altına daldığını bildiğimiz için, bu depremin daha güneyden dalan levhanın üzerinde meydana geldiği konusunda öngörülerimiz oluşmuştur. Depremin derinde ve küçük bir deprem olmasından dolayı Antalyalılar tarafından çok fazla hissedilmiştir. Deprem olan yeri ve bölgeyi incelediğimiz zaman Antalya'nın deprem tehdidi altında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı jeoloji bilimi dikkate alınmalıdır” dedi.

ZEMİNİ EN KÖTÜ İLÇE

Antalya'da ilçelerinin büyük bir çoğunluğunda, zemin etüt raporlarının kontrol edilmediğini iddia eden Çeltik, “Türkiye'nin en önemli kentlerinden olan Antalya ve yine Antalya'nın en önemli ilçelerinden olan Konyaaltı, merkez ilçeler arasında zemin açısından en kötü yerde bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu ve turizm açısından büyük öneme sahip Konyaaltı ilçemizde zemin etüt raporları jeoloji mühendisleri tarafından ne yazık ki kontrol edilmemektedir” diye konuştu.




CİDDİ ANLAMDA ENDİŞELİYİZ

Konyaaltı Belediyesi’nde zemin etüt raporlarını kontrol eden kişinin, jeoteknik sondajlar konusunda yetkinliğinin olmadığını da ifade eden Çeltik, şöyle konuştu: “Bu sebeple de ciddi kaygı ve endişe taşımaktayız. Geçmişte hayvanlar otlatılırken bataklığa gömülüp kaybolduğu söylentileri yereldeki birçok Antalyalı tarafından bilinmektedir. Fakat bugün buralara binalar inşa ediliyor. Bu sebepten bu konuyu önemsiyor ciddiye alıyor ve Konyaaltı Belediyesi yetkililerinin konuyu araştırıp gereğini yapacağımız konusunda inancımız tamdır.”

RADİKAL KARARLAR ALMALIYIZ

“Eğer Dünya kenti olacaksak; kurumlar, odalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları beraber hareket etmeli, çalışmalı, radikal kararlar alıp uygulamalı ve sonuç elde etmeliyiz ki kazanan Antalya’mız olsun. Konyaaltı ilçemizde onlarca-yüzlerce yabancı turist misafir olup, ikamet edip konut satın alıyor. Konyaaltı Belediyesi'nde istihdam edilen kişiler, konumları ve kontrol ettiği işler gereği konutları, mahalleleri, ilçeyi, kenti ve dolayısıyla ülkenin kaderini belirlemektedirler. Misafirlerimizi ve insanlarımızı güvenliğini, refahını sağlamak biz odalarında görevidir.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim