Bu yıl “Öze Dönüş” sloganı ile yeniden eski formatına dönerek gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali geçtiğimiz Cuma gecesi yapılan kapanış ve ödül galası ile sona erdi.Festivalin, iki yıl aradan sonra yeniden programına alınan ve on filmin yarıştığı, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na kazandığı on ödülle Bozkır filmi damgasını vurdu.

TÜM FİLMLER KAPALI GİŞE OYNADI

56. Antalya Film Festivali,bir hafta boyunca, Antalyalıların ve diğer illerden gelen sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile Antalya’da gündemin başında yer aldı. Gösterilen yarışma içi ve dışı tüm filmler kapalı gişe oynamayı başardı.Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj Film yarışmalarının yanısıra, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmaları da Jüriler ve izleyici tarafından dikkatle izlendi. Yarışma filmlerinin sonunda yapılan söyleşiler de büyük ilgi gördü. Film yapımcı, yönetmen ve oyuncularına yöneltilen sorular ve izleyici görüşleri zaman zaman tartışmaların yaşanmasına da yol açtı.

KIRMIZI HALI İLE BAŞLADI

Kapanış gecesi, açılışta olduğu gibi, Kırmızı Halı yürüyüşleri ile başladı. Ulusal bir TV kanalından canlı yayınlanan gala ise protokol ve halkın yoğun ilgisine sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gecenin açılışında yaptığı konuşmada, katılımcılara ve halka teşekkürlerini ileterek, özüne döndürdükleri festivalin, bu formatıyla devam edeceğinin müjdesini verdi.Nefise Karatay ve Yekta Kopan’ın sunumuyla gerçekleşen ödül dağıtım bölümünde, ilk olarak, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında ödüller sahibini buldu.Bu kategoride, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, İran yapımı "Şirin'in Kalesi" filminden Hamed Behdad’a giderken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise Brezilya ve Fransa ortak yapımı "Üç Yaz" filminden ReginaCase’ye verildi.Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Yönetmen Ödülü "Şirin'in Kalesi" yönetmeni Reza Mirkarimi'ye, En İyi Film Ödülü de Joe Odagiri'nin yönettiği Japon yapımı "Zaman Her Şeyi Siler" filmine verildi. Önce Japonca konuşan Odagiri, Japonca çeviri olmayınca, Türkçe, "Çok teşekkür ederim." dedi.

İZLEYİCİ ÖDÜLÜNÜ “BİLMEMEK” ALDI

Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda ise jüri özel ödülüne Ruken Tekeş'in "Aether" adlı belgesine verildi. Bu kategoride En İyi Film ödülü ise Şirin Bahar Demirel'in yönettiği "Kadınlar Ülkesi" filmine gitti.

Ulusal Kısa Metraj yarışmasında jüri özel ödülü Ozan Yoleri'nin yönetmenliğini yaptığı Aylin Filmine verildi. Bu daldaki En İyi Kısa Film Ödülüne ise Burcu Aykar'ın yönetmenliğini yaptığı "Ablam" filmi layık görüldü.56. Altın Portakal Film Festivalinin “Öze Dönüş” yılından yeniden verilmeye başlanan İzleyici Ödülü, Leyla Yılmaz'ın yönettiği Bilmemek adlı filme giderken; Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Filim Ödülü, Ümit Ünal'ın Aşk, Büyü vs. Filmine; Film Yönetmenleri Derneği tarafından verilen En İyi Yönetmen Ödülü de Bozkır filminin yönetmeni Ali Özel'e verildi.

BOZKIR’I BÜYÜK BAŞARISI

Festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Ali Özel’in yönettiği Bozkır filminin büyük başarısına sahne oldu. Küçük Şeyler, Soluk ve Kronoloji’de değişik dallarda ödül alan diğer filmler oldu.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü Bozkır filmdeki rolleri ile Ozan Dağara ile Hakan Emre Ünal paylaştı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi ise Soluk filminde canlandırdığı karakter ile Aslı İnandık oldu.

EN İYİ KADIN OYUNCU SELEN UÇER

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Aşk, Büyü vs. filmindeki rolüyle Selen Uçer'e verildi. Uçer, ödülünü festivalin onur ödülüne layık görülen Ahmet Mekin'in elinden aldı. Mekin'den ödülü almanın ayrı bir gurur verici olduğunu belirten Uçer, jüri üyelerine, filme emek verenlere teşekkür etti.

İşini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını aktaran Uçer, "Aşkla yolumuza devam ettik. Bu ödülü yoluna devam edeceklere ithaf etmek istiyorum. Korkmadan kendilerini ifade edebilen kız çocuklarına, o kız çocuklarıyla yan yana yürüyen erkek çocuklarına ithaf etmek istiyorum." diye konuştu.

Uçer, ödülünü anne ve babasına hediye etti.

EN İYİ ERKEK OYUNCU ALİCAN YÜCESOY

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü ise Küçük Şeyler filmindeki rolüyle Alican Yücesoy ile Bozkır filmindeki rolüyle Mücahit Koçak paylaştı. Yücesoy ve Koçak ödüllerini, festivalin onur ödülüne layık görülen Selma Güneri'den aldılar. Duygulanan Mücahit Koçak, Martta baba olacağını belirterek, ödülü için "Bu da ona" dedi.Alican Yücesoy da ödüle layık görüldüğü için teşekkür etti. Yücesoy, ödülü Uğur Polat'a ithaf ettiğini söyledi.

ÖDÜLÜ OĞLUM İÇİN ALDIM

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülünü ise Kronoloji filminden Meral Efe Yurtseven ile Yunus Emre Yurtseven aldılar.En İyi Kurgu Ödülü, Bozkır filminden Ali Özel, Mahmut Aran ve Yakun İnanlı'ya; En İyi Müzik Ödülü, yine aynı filmden Hüseyin Özel'e; En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü de Ümit Çakmaksoy'a verildi.En İyi Senaryo Ödülü'nün sahibi de yine Bozkır filminden Ali Özel oldu.Sahneye oğlu Deniz ile çıkan Özel, senaryoyu yazdıktan sonra çocuğu Deniz'e okuttuğunu anlatarak, Deniz'in kendisine önerilerde bulunduğunu belirtti. Özel, ödülünü oğlu Deniz için aldığını vurguladı.

FİNALİ CAHİT BERKAY YAPTI

Bu yıl ilk defa verilen Cahide Sonku Ödülü ise Küçük Şeyler ve Kronoloji filmlerindeki oyunculukları nedeniyle Selda Taşkın'a verildi.En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi ise Bozkır filminin yönetmeni Ali Özel oldu. Ödülünü yönetmen Zeki Demirkubuz'dan alan Özel, mutlu olduğunu ifade etti. Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü de Bozkır filmine verildi. Jüri Üyesi Mert Fırat'tan ödülünü alan yönetmen Özel, filmine gösterilen ilgiye bir kez daha teşekkür etti. Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü de Aşk, Büyü vs. ile Küçük Şeyler adlı iki filme verildi.Yarışmada, En İyi Film ödülü de Ali Özel'in yönettiği Bozkır’ın oldu. Ali Özel’in her ödül kategorisinde sahneye çıkıp, inmesi, protokolde de esprilere yol açtı. Bazı izleyiciler Özel’e “ Dostum sen sahneden inme, nasıl olsa az sonra gene orada olacaksın” diye takıldılar.Gece toplu halde çektirilen aile fotoğrafının ardından, Cahit Berkay konseriyle sona erdi. Konserde sahne alan Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca hem babasının, hem de Barış Manço’nun klasikleşmiş eserlerini seslendirdi. Ziya Nur SEZEN 

Editör: TE Bilisim