Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “Birlikte Okuyoruz” sloganıyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen Antalya Kitap Fuarı, dokuzuncu günün de binlerce okuru, yazar ve kitaplarla buluşturdu. İnsan selinin yaşandığı fuar kapsamında gerçekleştirilen söyleşilerde Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ‘Devlet Güvenliği’, İbrahim Kabaoğlu, Kerem Kılıçdaroğlu ve Yunus Emre ‘Acil Demokrasi’ ve Ali Türkşen ‘Seçim Sonrası Değişen Dengeler’ konulu söyleşilerle Antalyalılarla buluştu.

KALKINMAK ÖZGÜRLÜKLE OLUR

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da 10. Antalya Kitap Fuarı’nda söyleşi ve imza etkinliğinde okurlarıyla bir araya geldi. “Devlet Güvenliği” konulu söyleşide konuşan Hanefi Avcı, bir ülkenin kalkınmasında ilerlemesinde ve o ülkede yaşayan insanların mutlu ve üretken olmasında özgürlüklerin önemli olduğuna dikkat çekti. Avcı, kişisel özgürlüklerin olduğu ülkelerde her şeyin ileri gittiğini belirterek, “Avrupa ülkelerine baktığımız zaman insanları daha refah ve mutlu. Özellikle basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve örgütlenme özgürlüğü bunların başlıca nedenleri arasında. Kalkınmış ülkelerde hukuk özgürlüğü vardır. Ülkede insanlar haklarını arayabiliyorsa, mahkemeler bağımsızsa o ülkede hukukun üstünlüğünden bahsedilir. İnsanlar en sağından en soluna kadar fikirlerini özgürce dile getirebilmeli, parti veya sendika kurabilmelidir. Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler yer altı zengini ülkeler ama demokrasi yok, İsveç Finlandiya gibi ülkeler de yer altı zenginlikleri yok ama üreten kalkınan ülkeler” diye konuştu.

SİYASAL AYRIŞMA POLİTİKALARI

Hanefi Avcı’nın ardından Yunus Emre, Kerem Kılıçdaroğlu ve İbrahim Kabaoğlu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Acil Demokrasi’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören söyleşiye Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de katıldı. Türkiye’de yaşanan siyasal durum ve ayrışma politikalarının acilen terk edilmesi gerekliliğine dikkat çekilen söyleşide, farklı görüşlerinde bir araya getirilmesi ve acilen demokratik ortamın sağlanması konusuna değinildi.




FUAR İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasına Kitap Fuarını düzenleyenlere teşekkür ederek başlayan Kerem Kılıçdaroğlu Türkiye’de çok fazla seçim konuşulduğunu ve bu durumun da sıkıntıya yol açtığına vurgu yaptı. Seçimlerin ön plana çıkmasıyla birlikte adayların konuşulmaya başlandığını anlatan Kılıçdaroğlu, Demokrasi dendiği zaman Sivil Toplum Kuruluşlarının daha etkin bir rol oynaması gerekli. Seçim deyince benim aklıma ‘klientalizm’ yani kayırmacılık geliyor. Kayırmacılık konusunda bir tanım yapmak gerekirse, siyasi partilerin veya politikacıların seçmenlere oyu karşılığı çoğu zaman ayni yardımlar yaparak kendilerine ihtiyaç olanlara ulaşmakta olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef gelişmekte olan demokrasilerde bu durum oldukça yaygın” diye konuştu.

TEK TEK ZİYARET ETTİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de fuarda hem yazarları hem de Antalyalıları yalnız bırakmadı. Hemşerileriyle buluşup sohbet eden Başkan Böcek, tüm stantları ziyaret ederek, yazarlarla selamlaştı. Fuara katılan yazarlar fuarın önemine değinerek Başkan Böcek’e teşekkür etti. Başkan Böcek de Antalyalılara kitap fuarına gösterdikleri yakın ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirerek “Teşekkürler Antalya’m” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim