'Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, Antalya Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Ateş, Antalya Havalimanı çalışanlarıyla bir araya geldi. Seminerde, meme kanseri risk faktörleri, tedavi yöntemleri ve özellikle erken tanının önemi üzerinde duran Dr. Ateş, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yaşamı boyunca her 8 kadında birinde meme kanseri görülmektedir. Çok fazla meme kanseri vakasıyla karşı karşıya kalmaktayız. Bu yüzden de çok önemli" dedi.

 

 SİGARA-ALKOL RİSK ARTTIRIYOR

 Meme kanseri risk faktörlerine de değinen Dr. Gökhan Ateş, "Obezite, sigara ve alkol meme kanseri riskini attırmaktadır. Günde 2-5 ölçü alkol kullanılması meme kanseri riskini 1,5 kat arttırmaktadır. Tüketilen miktar arttıkça risk artmaktadır. Annenin gebelikte alkol kullanması bebekte meme kanseri riskini arttırabilmektedir" dedi.

Alkol kullanımının meme kanserini tetiklediğini vurgulayan Dr. Ateş, ayrıca, ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınların da meme kanserinde en yüksek risk grubu içerisinde yer aldığına işaret etti. Dr. Ateş, “Kuvvetli aile öyküsü olan, tanımlanmış genetik mutasyonu olanlar yüksek riskli gruba girmektedir" dedi.

 

 EMZİRMEK KANSERDEN KORUYOR

 Risk faktörlerini azaltan yöntemlerin de olduğu belirten Dr. Gökhan Ateş, “Her 12 ay emzirme, riski yaklaşık yüzde dört oranında azaltmaktadır. Emzirme süresi uzadıkça koruyucu etki artmaktadır. Ayrıca fiziksel aktivite de önemlidir. Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltmaktadır. Haftada 1,25-2,5 saat tempolu yürümek meme kanseri riskini yüzde on sekiz oranında azaltmaktadır" diye konuştu.

 

 ERKEN TANI ÖNEMLİ

Günümüzde meme kanserine karşı verilen mücadelede en önemli noktaların başında erken tanı geldiğine değinen Dr. Gökhan Ateş, "Erken tanıda amaç; meme kanserinin biyolojik gelişimi sırasında tümörü klinik olarak semptom vermeden önce tespit etmektir. Erken tanıda en önemli faktör tarama yöntemleridir. Tarama yöntemleri, kişinin kendi kendine muayenesi, klinikte muayene, mamografi, klinikte meme muayenesi, 20-40 yaş arası her 3 yılda bir. 40 yaştan sonra yılda bir. Mamografi taraması ise sağlıklı kadınlarda mamografi, 40 yaş sonrası bir yıl aralıklarla. 50 yaş sonrası iki yıl aralıklarla. Ailede bir veya birden fazla meme kanseri öyküsü var ise danışmanlık alması gerekir. Erken tanıda tarama çok önemli" dedi.DHA

 

Editör: TE Bilisim