Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Antalya’nın geleceğini şekillendireceğine inanarak 2018 yılında başlattığı, "Antalya 4.0" çalışmalarının ilk ürünlerinden birisi olan Antalya 4.0 Raporu’nun tanıtımı, DoubleTree by Hilton Antalya City Center’da gerçekleştirildi.

İLK KEZ YAPILAN BİR ÇALIŞMA

ATSO Başkanı Davut Çetin, yaptığı konuşmada Akdeniz Üniversitesinin değerli akademisyenlerinin moderatörlüğünde hazırlanan “Antalya 4.0-Antalya Geleceğini Konuşuyor” vizyon belgesini kamuoyuna sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Süreç içerisinde akademisyenler, bakanlıklardan ve belediyelerin yanı sıra özel sektörde çalışan kişilerle çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Çetin, “Bu çalışma ilk defa yapıldı. Tüm Türkiye’ye örnek olacak ve Antalya’nın da önümüzdeki dönemde vizyonunu çizecek çok güzel bir çalışma. Stratejik olarak çalışıyoruz. 2023 hedeflerini belirlerken 2016 yılında inovasyon, yenilenme, dijital ve teknoloji diye başladık. Sanayi 4.0’ı araştırdık ve bunu araştırırken sadece sanayi 4.0’la olmayacağını görünce tarım, turizm, ticaret ve sanayiyi de içine dahil ettik. Çalışmalar başlayınca kentin de 4.0’a hazırlıklı olması gerektiği için kent 4.0’ı da koyduk” diye konuştu.

HEP BERABER HAZIRLADIK

Çok ciddi emek harcandığının altını çizen Başkan Çetin, “Dünya artık, ‘turizm, ticaret, sanayi kenti’ diye anılırken şuanda smart, teknolojik ve akıllı kentler ön plana çıktı. Önce kentin 4.0 olmasından başlamasıyla vizyonu Antalya 4.0 vizyonunun hep beraber hazırladık. Bu sadece ATSO’nun bir çalışması değil, kent, Türkiye için yaptığı çok ciddi bir çalışma. 2016 yılında bu çalışmaya başladığımızda kentlerde dijitalleşme, kent 4.0, teknoloji çok konuşulmuyordu, 4.0 hiç konuşulmuyordu. Şuanda dünyada ve Türkiye de bir çok kent 4.0’la çalışmaya başladı. Birçok oda çalışmanız bittiyse bizde istiyoruz demeye başladı. Bu çalışmayı ilk başlatan ve Türkiye’de konuşan ilk oda ATSO’dur” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK TSO’SUYUZ

Önlerindeki dönemde 2023 Antalya 4.0 vizyonu ile ilgili çok ciddi çalışmalar ortaya koyacaklarını vurgulayan Çetin, şöyle konuştu:  “2016 yılında vizyonu koyduğumuzda ATSO’yu e-oda olarak çalışmalarını yaptık. 3 sene de e-oda olarak çalışmaya başladı ve bu da Türkiye’de ilk TSO’dur. Farkındalık çalışmaları yaptık son iki senedir. Hem teknoloji hem dijital ilerlemeyle ilgili. Bu farkındalık çalışmaları da Antalya’nın gerçekten Türkiye’de diğer illerle arasını ciddi anlamda açtı. Teknoloji ile ilgili çalışmalarda İstanbul’dan sonra ikinci teknoloji ve dijitalleşme farkındalığı Antalya’nın olduğu görüldü”  




AÇIK VERİ MERKEZİ ÖNEMLİ

“Projenin merkezinde açık veri merkezi var. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Kişisel verileri koruma kanunda da bununla ilgili belki ek maddelerin yapılması lazım. Bazı veriler açıklanmıyor. Türkiye’de bütün STK’larda, odalarda, kamu kurumlarında her türlü veri var. Fakat bu verileri toplayıp işleyen bir mekanizma yok. Kime ne kadar açık olduğu belli değil, kimler bu verileri alacak belli değil. Bununla da ilgili çalışmalara başladık. Önümüzdeki günlerde bakan beyle de konuşup kişisel verileri koruma kanununda da bu verileri toplamak için bir miktar değişiklik yapılması gerekiyor.”

DİJİTALLE TURİSTİ DE ÇEKERİZ

Turizm sektöründeki dijitalleşmeye önem verilmesi gerektiğini de ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hep ‘turist şehre gelmiyor’ diyoruz. ’Şehre niye girmiyor. Oteller, operatörler göndermiyor’ diyoruz ama çok da öyle değil. Aslında bireysel turistler gelse, şuanda dünya da yüzde 20’ye falan geldi. Yüzde 80 bizde kitle turizm ve operatöre birine bağımlı olarak geliyor. Turizm bakanlığımızda o hedefi koydu. Yüzde 50-60’lara kadar operatörlerle gelen kısmı çekip, diğer kısmının dijital ortamda karar verip, uçak biletini kendi aldığı, otel rezervasyonunu kendi yaptığı turist geldiği anda şehre turistin gelmeme durumu yok. Biraz daha dijital turizmde, turisti de dijital dünyaya çekersek ‘bizim kent merkezine turist gelmiyor’ diyecek kimse kalmayacak.”

“YOKSA BATARIZ” UYARISI

ATSO Başkanı Çetin konuşmasının sonunda Antalya. 4.0 ile ilgili yol haritasının bundan sonra belirleyeceklerini ifade ederek, “Bunu her kesimden insanla konuşacağız. Dünya’da ki dijital dönüşüme ayak uydurmak zorundayız. Yoksa batarız” diyerek dijitalleşmeni bir kez daha vurguladı. Kubilay ELDEMİRCİ



Editör: TE Bilisim