Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya, Burdur, Isparta, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis ve Osmaniye illerindeki Yörük Türkmen dernekleri, seslerini duyurabilmek, birlik ve beraberliği sağlayabilmek için Akdeniz Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu’nu kurdu. Kurucu Başkanlığını Batı Akdeniz Yörük Türkmen Derneği Başkanı Süleyman Sarıkaya, Atatürk Parkı’ndaki EKDAĞ tesislerinde düzenlenen sabah kahvaltısında bir araya geldi. 

GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ

Etkinliğe, Burdur Yörük Obaları Derneği Başkanı Osman Erçin Peltekoğlu, Burdur Yörükleri Derneği Başkanı İbrahim Sakızcı, Yörük Türkmen Boyları Derneği Başkanı Abdil Yıldırım, Adana Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Kaş Yörükler Derneği Başkanı Hüseyin Kayır, Eski Yörükler Derneği Başkanı Kadir Yörük, Kumluca Yörükleri Derneği Başkanı Gülcihan Uğurel, Çakal Yörükleri Derneği Başkanı Halil Yaz ve Aksu Yörükler Derneği Başkanı Kenan Yıldız katıldı. Birçok dernek başkanı da hava muhalefeti nedeniyle toplantıya mazeret bildirerek katılamayacağın bildirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Akdeniz Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu Kurucu Başkanı Süleyman Sarıkaya, Türkiye’nin son günlerde dar bir geçtiğini belirterek, “Birliğimizi, bütünlüğümüzü korumak ve daha güçlü olmak birinci vazifemiz” diye konuştu.

SARIKAYA’DAN BİRLİK ÇAĞRISI

Toroslar’da, Kahramanmaraş’tan Muğla’ya kadar Akdeniz bölgesinin her noktasında Yörük beylerinin tek tek, parça parça olmasını hazmedemedikleri  için şimdilik 20 dernek olarak bir araya geldiklerini kaydeden Sarıkaya, “Bu sayıyı önümüzdeki günlerde 100’e çıkarmaya istiyoruz. Antalya, Burdur, Isparta, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis ve Osmaniye illerindeki Yörük Türkmen derneklerimize bir aya getirmek için harekete geçtik. Federasyonumuzun adı Akdeniz Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu’dur. Bende federasyonumuzun kurucu başkanlığını yürüteceğim. Umuyorum bu birlikteliğimiz ve beraberliğimiz bölgemize güç verecektir. Birlikte ve beraberlikten çok şey doğar. Bundan sonra Yörük Türkmenlerin sesini duyurmak için harekete geçiyoruz” diyerek birlik çağrısında bulundu.

BODUR: ÖZLENEN TABLO

Daha sonra söz alan Akdeniz Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu ve Hayta Yörükleri Derneği Başkanı İbrahim Bodur, yaşadıkları coğrafyada temsil noktasında olan derneklerle beraber fiili olarak yürütülen çalışmaların ortak düşünce ve fikirler doğrultusunda bölgesel anlamda aynı tavır ve aynı ses tonuyla tek çatı altında, birleşip bütünleşerek, yıllardır özlenen ve beklenen tabloyu federasyonlaştırarak sergileme kararı aldıklarını söyledi.

DEVLETÇİ ANLAYIŞTAYIZ

Benlik hırsından uzak yüksek aidiyet duygusu ve dayanışma ruhuyla yürütülecek birlikteliğin bilimsel faaliyetlerde, kurumsal bir statüde resmiyet kazanarak sosyal ve toplumsal platformlarda yerini alacağını kaydeden Bodur, “Ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini ilgilendiren konularda milli hassasiyeti ölçü alarak, kamuoyunu bilgilendirmek ve yönlendirmek suretiyle, vazgeçilmez tavrımız ve duruşumuz olan devletçi anlayışı ile hareket edilecektir. Kadim Türk tarihi her daim göstermiştir ki “Devletsiz oba, obasız devlet olmaz” diye konuştu.

ARTIK KAVGALARDAN BIKTIK

İbrahim Bodur, yıllardır bütün Yörük Türkmen derneklerinin kavga içerisinde olduklarından da dert yanarak, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Birileri federasyon kuruyor ama bakıyorsunuz hepsi adeta birbirleriyle kavga içerisindeler. Buna bütün derneklerimiz şahit. Biz artık bu kavgalardan bıktık. Takriben 4-5 aydır bütün derneklerimizle iletişime geçtik. Akdeniz bölgesi olarak biz bu işi başlatma kararı aldık. Akdeniz bölgesinde 9 ilimiz var ve bütün buradaki dernek başkanlarımız bir an önce kurulması gerektiğine, ‘sen ben değil de biz olmamız’ gerektiğine inandık. Çünkü ülkemizde de ciddi bir sıkıntı yaşanıyor şuan. Biz bir ilki daha gerçekleştirdik. Bugüne kadar Yörük Türkmen Federasyonlarının hiç biri Alevi Türk Kültür Derneklerimiz yoktu. Şuan sadece Antalya’da 9 adet Alevi Türk Kültür Derneklerimiz var. Bu derneklerin temsilcileriyle görüştük, çok sevindiler. Çünkü bizim bütün derdimiz millet vatan.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim