Antexpo A.Ş tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Interfresh Eurasia Yaş Sebze Meyve, Depolama, Paketleme, Ambalaj ve Lojistik Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Fuara, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz, Ankara Ticaret Odası, Mersin Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri temsilcileri, Letonya Büyükelçisi Peteris Elferts, Kırgızistan Büyükelçisi Kurbanychbek Omuraliev, Makedonya Büyükelçisi Zoran Mucunksa, Bosna-Hersek Büyükelçisi Bakir Sadoviç ve Malta Büyükelçisi Carmel Vassallo ile eşleri katıldı.

GEÇEN YIL HAYAL SATIYORDUK!

Antalya Valisi Münir Karaloğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Antalya’nın kadim bir tarım şehri olduğunu ve Türkiye’nin yaş sebze meyve üretiminde deposu olduğunu söyledi. Karaloğlu, fuarın ilkini geçen yıl yaptıklarını hatırlatarak, “Bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl hayal satıyorduk. Bir hayalimiz vardı, zorlansak da hayali satmanın peşindeydik. Artık her yıl üzerine bir şeyler koyarak bu fuarı büyütmek ve benzerlerinden birisi yapmak zorundayız. Bu şehrin de, tarım sektörünün de potansiyeli var. Yapamadığımız, beceremediğimiz tek şey, bir araya gelip güçlerimizi birleştirerek, sinerji oluşturarak yol yürüme noktasında hala eksiklerimiz var. Bunu da öğrenerek eksikliklerimizi gidererek bu fuarı büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

CİDDİ SORUNLARI VAR

Türkiye’nin tarımda önemli bir üretici ülke olduğunu vurgulayan Karaloğlu, şöyle devam etti: ''Türkiye önemli bir ihracatçı ülke ama bu potansiyelimizi çok daha yukarılara çekme şansımız var. Özellikle depolamada, paketleme de ve lojistikte yaş sebze meyve sektörünün ciddi sorunları var. Türkiye’de geçen sene kamuoyunu en çok meşgul eden konu yaş sebze meyve fiyatlarıydı. Kış boyunca salatalık, domates, kabak ve patlıcan fiyatlarını konuştuk. Esas konuşmamız gereken noktası Türkiye’nin şu anda lojistikte yüzde 30’luk kaybı var. Bunu kimse konuşmadı. Fiyatları aşağıya çekecek esas meselenin lojistikteki nakliyedeki yüzde 30’luk kaybımızdı. Bu kaybı yüzde 10-15’lere çekseydik zaten yaş sebze meyve fiyatlarımız bu oranda aşağıya gelecekti. Bunu kimse konuşmadı. Herkes kabzımalı, aracıyı konuştu. Yapmamız gereken durumlar da yeni çözümler üretmemiz gerekiyor.''




PAZARLAMA VE PAKETLEME

Türkiye'nin yaş meyve sebze üretiminde dünyada bazı ürünlerde lider olduğunu ifade eden Karaloğlu, üretime rağmen, pazarlama ve paketleme konusunda sıkıntı yaşadığımızı söyledi. Vali Karaloğlu,  “Ortadoğu pazarında yaş sebze meyve ihracatında olmamız lazım. Brezilya ta Amerika'dan yaş meyve sebze üretip Ortadoğu pazarında bulunuyor. Türkiye olarak Ortadoğu'ya lojistik olarak çok yakınız ama yaş meyve sebze ihracatında Ortadoğu pazarında yokuz. Bunu irdelememiz lazım'' diye konuştu.

BULUŞMA NOKTASI OLACAĞIZ

Antexpo A.Ş. ortağı Uğur Fora da Türkiye’nin en büyük yaş meyve sebze, ambalaj ve lojistik fuarının bu sene ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi. Fora, “100’ü aşkın markanın sergilendiği fuarımızda bu sene 26 ülkeden 600’ü aşkın akım heyeti yer alacak. Türkiye ve Antalya’yı bölge ülkeleri içerisinde yaş sebze meyve sektöründe buluşma noktası yapma hedefiyle yola çıktık ve emin adımlarla ilerliyoruz. Fuarımızı inanıyoruz ki dünyanın sayılı fuarları arasına sokacağız” dedi. Kubilay ELDEMİRCİ



Editör: TE Bilisim