Türkiye’nin en renkli fuarı olan Yöresel Ürünler Fuarı
YÖREX, kültürlerin buluşma noktası haline geldi. 9 yılda 1 milyon ziyaretçiyi
yöresel ürünlerle buluşturan YÖREX, 23-27 Ekim tarihlerinde ANFAŞ Fuar
Merkezi’nde “Sizin oraların nesi meşhur” sloganıyla düzenlenecek. Antalya
Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 10’uncusu düzenlenecek
YÖREX, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi’ne de ev
sahipliği yapacak.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, onlarca
medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun binlerce yöresel ürünü bağrında
barındırdığını, bazılarının kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek, yöresel
ürünlere sahip çıkmanın memleket meselesi olduğunu söyledi. ATB’den yapılan
açıklamaya göre, İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Ankara
Kalkınma Ajansı, Ahiler Kalkınma Ajansı, bölge oda ve borsaları ile firmaların
destek ve katılımıyla YÖREX’te yer alacağını belirten Çandır, “İç Anadolu’nin
eşsiz lezzetleri ve el emeği göz nuru eserleri YÖREX’te olacak” dedi.
ANADOLU’DA NE VARSA BU FUARDA
ATB Başkanı Çandır, YÖREX’in İç Anadolu’nun coğrafi
işaretli yöresel ürünlerini ziyaretçiyle buluşturacağını bildirdi. Çandır,
Kırşehir’in Kaman cevizi, dokumaları, sazı ve pekmeziyle, Yozgat’ın çanak
peyniri, parmak çöreği, tandır kebabı, kavurgasıyla, Ankara’nın simidi,
Beypazarı kurusu, çubuk turşusu, Nallıhan iğne oyası, Polatlı karadutlu bozası,
Polatlı kavunuyla, Konya’nın Ereğli siyah havucu, Ereğli beyaz kiraz reçeli,
peynir şekeri, keçesi, çinisi, iğne oyasıyla fuarda yer alacağını belirtti.
Çandır, Kayseri’nin mantısı, sucuğu, pastırması, Bünyan halısı, Develi
cıvıklısı, tomarza kabak çekirdeği, soğanlı bebek bezi, Yahyalı el halısı,
İncesu karaevrek üzümü, Yamula patlıcanıyla, Eskişehir’in met helvası,
lokumuyla, Sivas’ın köftesi, katmeri, kangal köpeği, tuzu, sucuğu, bıçağıyla,
Çankırı’nın yumurta tatlısı, sarımsaklı eti, kaya tuzuyla, Kırıkkale’nın
kılıçlar soğanı, çitleği, Delice tuzuyla, Aksaray’ın Taşpınar halısı, Ağaçören
cevizi, Karaman’ın Divle obruğu tulup peyniriyle, Niğde’nin obruk halısı, Bor
söğürmesiyle, Nevşehir’ın kabak çekirdeği ve Avanos çömleğiyle YÖREX’te
ziyaretçiyle buluşacağını kaydetti. Çandır, “Tüm İç Anadolu’lu hemşehrilerimi
YÖREX’e çocuklarıyla bekliyoruz” dedi.