Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) ANFAŞ Fuar Merkezi'nde bu yıl 10'uncusu düzenleyeceği Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in tanıtım toplantısı yapıldı. Antalya Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır, ANFAŞ Yönetim kurulu Başkanı Ali Bıdı katıldı. Toplantıda konuşan ATB Başkanı Çandır, 23-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek YÖREX'in ülkemizin ilk yöresel ürünler fuarı olduğunu ifade etti. Çandır, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' özdeyişinden hareketle düzenlenen fuar kapsamında her yıl ülke çapında paneller, coğrafi işaretlerin yaygınlaştırılması ve danışmanlığı, yöresel ürünlerin ticarete kazandırılması ile yasal çalışmalara destek sunulduğunu anlattı.


ÜLKE GÜNDEMİNE ALINDI

11 yıl içerisinde yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin ülke gündemine alınmasını sağladıklarını hatırlatan Çandır, “Yerelde kalkınmanın yolunun, yerinde kalkınmadan geçtiğinin anlaşılmasında önemli ölçülerde katkı sağlandı. Yola çıktığımızda 109 adet olan coğrafi işaretli ürün sayımız bugünlerde 4 katın üzerinde artarak 453'e ulaşmıştır. Tescil için işlem gören 415 ürünü de kapsam içinde düşünürsek potansiyeli 3 bin civarında olan yöresel ürünlerimizin yaklaşık 3'te 1'ine tescil anlamında temas etmişiz" diye konuştu.


3 ÜRÜN TESCİL ETTİRİLDİ

Çandır, coğrafi işaretli ürünlerden Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısının Avrupa Birliği’nde tescil ettirildiğini vurgulayarak, “15 üründe tescil aşamasında. Bu durum bizler için bir bakımdan sevindirici diğer bakımdan ise kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğuna işaret etmektedir. Ülkemizin dünyadaki ortalama yüzde 1'lik ekonomik konumunu göz önünde bulundurursak mevcut durumda coğrafi işaretli ürün ihracat değerimizin 2 milyar dolar civarında olması gerekmektedir. Ancak tescilli ürün ihracatımızla ilgili resmi bir istatistiğimiz maalesef bulunmamaktadır. Eğer coğrafi işaret tescilli ürünlerin ihracatıyla ilgili müstakil bir istatistik tutulabilseydi bugün kesin rakamlar vermemiz mümkün olabilirdi. Ulusal ve uluslararası alanda coğrafi işaretli ürünlerimizin yönetimini ve gelişimini sürdürülebilir biçimde gerçekleştirmek istiyorsak bir coğrafi işaretler enstitüsü kurmamız gereklidir " dedi.


YÜZ YÜZE GÖRÜŞME İMKANI

Çandır, bu yıl YÖREX'te TOBB'un katkılarıyla üreticiler ve firmaların ulusal market zincirleriyle yüz yüze görüşme imkanı bulacağını da ifade ederek şöyle devam etti: “Fuarda 7 bölgeden 81 il, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 18 kalkınma ajansı, 150 civarında oda ve borsa ile toplam 600 civarında katılımcı firma, kurum ve kuruluşun yer alacak. Fuar, 23-27 Ekim tarihlerinde 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak ve herkesin bir günde Türkiye turu yapabilecek. Coğrafi işaretli ve Cİ başvurusunda bulunmuş peynirlerimizin sergilendiği özel bir alan oluşturacağız. Herkesin bu konudaki potansiyelimizi görmesini arzuluyoruz. Bu alanda peynir atölyesi gerçekleştireceğiz. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin peynirin nasıl yapıldığını görmelerini istiyoruz. Yani üretimi ve üretmeyi göstermek istiyoruz. Tadım etkinlikleriyle zenginliklerimizin farkını, tadanların öğrenerek bulmalarını diliyoruz.

Fuarımıza tüm vatandaşlarımızı özellikle çocuklarıyla birlikte bekliyoruz.”


EN ÖNEMLİ MARKAMIZ OLDU

ATSO Başkanı Davut Çetin ise YÖREX'in her yıl gelişerek Antalya'nın en önemli markalarından biri olduğunu söyledi.  YÖREX'in aynı zamanda Türkiye'de en çok taklit edilen ve Türkiye'nin her yerinde ismi kullanılan bir fuar olduğunu kaydeden Çetin, “En büyük şikayetlerimizden biri yöresel ürünlerle ilgili çok fazla pazar açılıyor ve bunlar ne hijyen barındırıyor ne de satılan ürünlerin çoğu yöresel ürün. Yerel yönetimlerimizin bu tip yöresel ürünler pazarlarına artık taviz vermemesi ve çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlerimize büyük görevler düşüyor" diyerek konuyla ilgili hassas olunması çağrısında bulundu. Çetin, YÖREX kapsamında Antalya ve ilçelerinde yöresel ürünler mağazaları açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.


FUARLAR DESTEKLENMELİ

Son olarak söz alan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı da şehrin tanıtımı ve gelişimi için fuarların çok önemli olduğunun altını çizerek, destek verilmesini istedi. Bıdı, her önüne gelenin yöresel ürün adı altında çarşıda pazarda yapmaya çalıştığından dert yanarak, yetkililerin bu konuda önlem almasını istedi. Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim