BEN SUÇ İŞLEMEDİM!

Antalya ile birlikte Kocaeli, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ‘da Sağlık Bakanlığı’nca yapılan ve sonuçları kamuoyuna açıklanmayan kanser araştırmasını halka duyuran bilim insanı Bülent Şık’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Şık, , "Toksik ve kanserojen kimyasallardan kaynaklanan çevre kirliliği başta çocuklar olmak üzere, insan ve doğal hayatın sağlığına yönelik olarak ciddi bir risk oluşturur. İlgili kamu kurumlarının gereken tedbir ve güvenlik önlemlerini alma yükümlülüğü vardır. Ben bu suçu işlemedim, beraatimi talep ediyorum" dedi.

 KİRLİLİK KANSERİ TETİKLEDİ 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Üniversitesi’nden ihraç edilen Bülent Şık’ın kamuoyuna duyurduğu araştırma, 8 milyon insanın yaşadığı bölgedeki çevre kirliliğinin gıdalarda ve suda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koymuştu.  Şık’ın araştırma sonuçlarında yer verdiği bilgilere göre Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de her beş 5 ölümden 1’i, Kocale Dilovası’nda her 3 ölümden 1’i, Antalya’da ise her 10 ölümden 1’i kanserden kaynaklanıyor.

 Gıda mühendisi Bülent Şık'ın Sağlık Bakanlığı'nca 2011-2016 yılları arasında yürütülen halk sağlığı araştırma raporunun sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerekçesiyle yargılandığı davada 1 yıl 3 ay hapis cezası çıktı.

 Önceki gün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuksuz sanık Bülent Şık katıldı. Şık’a çok sayıda akademisyen de destek olurken, sosyal medyadan tabip odaları da Şık’a destek verdi. Mahkemeye yazılı savunma sunan Şık, savunmasında, toksik kimyasal maddelerin insanlarda kısırlık, üreme sağlığı bozuklukları, hormonal ve sinir sisteminde bozulmalar, obezite, solumum yolu hastalıklarına yol açtığını belirtti.

 BERAATİMİ TALEP EDİYORUM

Şık, "Toksik ve kanserojen kimyasallardan kaynaklanan çevre kirliliği başta çocuklar olmak üzere, insan ve doğal hayatın sağlığına yönelik olarak ciddi bir risk oluşturur. Ve bu riskleri bertaraf etmek için ilgili kamu kurumlarının gereken tedbir ve güvenlik önlemlerini alma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek bilinçli bir şekilde insanları tehlikeye atma suçu olarak görülmelidir. Ben bu suçu işlemedim, beraatimi talep ediyorum" dedi.

Duruşma sonunda mahkeme, sanık Şık hakkında 'Yasaklanan bilgileri temin' ve 'Yasaklanan bilgileri açıklama' suçlarından ayrı ayrı atılı suçun unsurları oluşmadığından beraatine karar verdi.

3 AY CEZA İNDİRİMİ

Mahkeme, 'Göreve ilişkin bilgilerin açıklanması' suçundan ise suç konusunun önem ve değeri, suçun işlenme zamanı, meydana gelen neticenin ağırlığı, işleniş şekli ve kastın yoğunluğunu dikkate alarak Şık hakkında önce 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Şık'ın duruşmalardaki saygılı tutumunu dikkate alan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 ay hapse indirdi. Şık’ın pişman olmaması nedeniyle cezayı ertelemeyen mahkeme, suçu kabul etmemiş olması nedeniyle de hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.

 Ziya Nur SEZEN

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim