TEKNELER LİMAN İSTİYOR

Antalya’nın önemli mimarlarından Atila Günal, Adrasan’da yaşanan sıkıntılarla ilgili gözlemlerini Akdeniz GERÇEK’le paylaştı. Her yıl milyonlarca konuğu ağırlayan Adrasan’ın alt yapısının artık SOS vermeye başladığını iddia etti. Günal, ayrıca artan tekne sayısının da her geçen gün problem olduğunu aktarırken, “Tekneler için liman talebi var. Aslında asıl dertleri teknelere liman talebinden çok, tekne sayısına kota getirilmesi. Geçen yıl 30 olan tekne sayısının bu yıl 70’e yükseldiği söyleniyor. Gelecek yıl için verilen siparişlerle bu sayının ikiye katlanacağı da kaydediliyor. Yat limanı taleplerinin temelinde bu var” dedi.

İMAR OLMADAN ALTYAPI OLAMAZ

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Adrasan bölgesinin tamamen SİT alanı olduğunu hatırlatırken bölge ile ilgili projeleri sadece Turizm Bakanlığı’nın yaptığını kaydetti. Başkan Köleoğlu, “Turizm Bakanlığı’nın Adrasan ile ilgili 22 yıllık bir imar çalışması var. Yılsonuna kadar tüm itirazların sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu çalışma tamamlandığında ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olanAdrasan’ın sorunlarının büyük ölçüde bitecektir. Zira bugüne kadar imar olmadığı için hiçbir belediye altyapı çalışması gerçekleştiremedi, bu sistemi kuramadı” dedi.

 Antalya’nın önemli mimarlarından Atila Günal, hafta sonu ziyaret ettiği Adrasan’da yaşanan sıkıntılarla ilgili gözlemlerini Akdeniz GERÇEK’le paylaştı. Günal, Antalya’nın en önemli turizm beldeleri arasında yer alan ve yıl boyunca milyonlarca konuğu ağırlayan Adrasan’ın alt yapısının artık SOS vermeye başladığını iddia etti.

 

ALTYAPI BÜYÜK SORUN

Adrasan’daki sorunlarla ilgili her kesimden insanla görüştüğünü ve bilgi aldığını söyleyen Günal, öncelikli sorunun altyapı olduğunu vurguladı. Günal, “Herkes adeta fikir birliği etmişçesine kanalizasyon sorunundan bahsetti. Dolayısıyla bir kanalizasyon şebekeleri olmadığından, sorunlarını fosseptikle çözmeye çalışıyorlar. Ancak Adrasan deniz seviyesinde olduğundan, her yaz her fosseptik en az 3-4 kez vidanjörle çekiliyormuş. Vidanjör ise ya 1 ya da 2 tane. Bazen sıra gelene kadar ortalığı acayip kokular sarıyormuş. Bu da çok büyük sıkıntı yaratıyormuş. Bununla birlikte sık sık elektrik kesilmesi ve su sıkıntısı bir başka dert. Bu konularda acilen yatırım gerekiyor” dedi.

 

TRAFİK KEŞMEKEŞİ YAŞANIYOR

Adrasan’daki araç trafiğinin bir başka sorun olduğunun altını çizen Günal, “Adrasan içindeki, özellikle cumartesi ve pazar günleri araç trafiği büyük bir sorun. Sahile inen araçlar ciddi keşmekeş yaratıyor. Hatta birbirlerine vermedikleri geçiş üstünlükleri yüzünden sık sık kavgalar da çıkıyormuş. Yolun tamamını otopark olarak kullanırlarken geriye 1 araçlık geçiş bırakılıyor olması doğal olarak böyle bir sorunu ortaya çıkarıyor. Bir adet belediye otopark var. Ancak o da hafta sonlarında çok yetersiz kalıyor” diye konuştu.

 

YAT LİMANI İSTENİYOR

Özellikle yatçıların yat limanı talebi olduğunu da hatırlatan Günal şöyle konuştu: “Tekneler için liman talebi var. Aslında asıl dertleri teknelere liman talebinden çok, tekne sayısına kota getirilmesi. Geçen yıl 30 olan tekne sayısının bu yıl 70’e yükseldiği söyleniyor. Gelecek yıl için verilen siparişlerle bu sayının ikiye katlanacağı da kaydediliyor. Yat limanı taleplerinin temelinde bu var. Eğer buraya bir yat limanı yapılır ve kontenjanı da belirlenirse, tekne sayısının otomatik olarak sınırlanmış olacağı da iddia ediliyor. Ayrıca, teknelerin şimdiki sahile yanaşmaları nedeniyle, plaj da sağlıklı kullanılamıyor.”

 

YIL SONUNA KADAR İMAR SONLANIR

 

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da ülkenin en önemli turizm beldeleri arasında yer alan Adrasan’ın alt yapısında yaşanan sorunlarla ilgili Akdeniz GERÇEK’e özel açıklamalarda bulundu.

Köleoğlu, gezi tekneleriyle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını ve bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Gezi teknelerinin yanaşma yerleriyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmış olduğu küçük bir merkez var. Bunun içinde elektriğinden suyuna kadar her şey mevcut. Bu şekilde sahili, teknelerin istilasından tamamen kurtarıyoruz. Ne kirlilik ne de sahil işgali yaşanacak. Biz bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ve bölgeye tamamen bu sıkıntılardan kurtaracağını düşünüyoruz” dedi.

 

İMAR OLMADAN ALTYAPI OLAMAZ

Adrasan bölgesinin tamamen SİT alanı olduğunu hatırlatan Köleoğlu ve bu bölge ile ilgili projeleri sadece Turizm Bakanlığı’nın yaptığını kaydetti. Başkan Köleoğlu, şöyle konuştu: “Zaten Turizm Bakanlığı’nın Adrasan ile ilgili 22 yıllık bir imar çalışması var. Yılsonuna kadar tüm itirazların sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu çalışma tamamlandığında Adrasan’ın sorunlarının büyük ölçüde bitecektir. Zira bugüne kadar imar olmadığı için hiçbir belediye altyapı çalışması gerçekleştiremedi, bu sistemi kuramadı. Zaten yaşanan sıkıntıların büyük bir bölümü bundan kaynaklanıyor. Bu olmayınca da haklı olarak altyapı sorunu yaşanıyor.”

 

İMAR GELİRSE SORUN DA BİTER

“Çünkü son yıllarda Adrasan çok ciddi anlamda yerli ve yabancı turisti ağırladı. Düşünün Kaymakamlık verilerine göre Adrasan’a sadece Kurban Bayramı’nda 30 bin ziyaretçi gelmiş. İmardan dolayı turizm merkezinin altyapısı yok ve siz potansiyelinizin çok üzerinde misafir ağırlıyorsunuz. Bu çok kolay bir şey değil. İşte durum böyle olunca sorunlar ister istemez kendini gösteriyor. Yine tekrarlamak istiyorum, sıkıntı ancak imar ile çözülebilecek bir sıkıntı. Ben vatandaşlarımızdan biraz daha sabır bekliyorum. Biraz daha dayansınlar. Adrasan’ı en kısa zamanda daha yaşanılabilir, daha sorunsuz bir turizm merkezi haline getireceğiz.”

 

KUBİLAY ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim