İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ‘gizli’ ibaresiyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda tüm hastanelerde kürtaj yaptıran 30 ila 40 yaş arasındaki kadınların listesini istemesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı.  Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız  da tepkisini yazılı bir açıklama ile gösterdi. Bacaksız, “Her ne suç olursa olsun bir kişiye ulaşmak için özel ve kamu kurumlarında aldığı sağlık hizmeti kayıtları kullanılarak binlerce kadının kişisel sağlık verilerinin emniyet koridorlarında yetkisiz kolluk görevlilerinin elinde dolaşması hukuka aykırıdır” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARASI HUKUKA AYKIRI

Açıklamasında “Söz konusu yazı başta Anayasa olmak üzere, hem ulusal hem de uluslararası hukuka açıkça aykırıdır. Yasaya uymak zorunda olanları “hukuk devletini” çiğnememeye davet ediyoruz” Zekiye Bacaksız, şu ifadelere yer verdi :

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “özel hayatın gizliliği ve korunması” başlıklı 20.  maddesinde, herkesin özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı olduğu, özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Özel Hayatın ve Aile Hayatının Korunması” başlıklı 8. maddesinde, herkesin özel ve aile yaşamına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin “Mahremiyet Hakkı” başlıklı 17. maddesinde de, hiç kimsenin özel ve aile yaşamına, konutuna veya haberleşmesine keyfi veya hukuka aykırı olarak müdahale edilemeyeceği; onuru veya itibarının hukuka aykırı saldırılara maruz bırakılamayacağına, herkesin bu tür saldırılara veya müdahalelere karşı hukuk tarafından korunma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir”

AMAÇ GENEL BİR KORKU YARATMAK

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, yazılı açıklamasında şunları belirtti:  “Her ne suç olursa olsun bir kişiye ulaşmak için özel ve kamu kurumlarında aldığı sağlık hizmeti kayıtları kullanılarak binlerce kadının kişisel sağlık verilerinin emniyet koridorlarında yetkisiz kolluk görevlilerinin elinde dolaşmasının hukuka aykırı olduğu açıktır. Emniyetin suç işleyen kişileri takip ederek yargı önüne çıkarabilmesinin yolu hukuka aykırı işlemlerle binlerce kadının sağlık verilerini kullanmak olmamalıdır. Genel bir korku unsuru yaratmak için belirli suç kalıpları kullanılarak bilgi ve veri istemeyi kabul edemeyiz ve bu hukuksuzluğa evet diyemeyiz. Hukukun ve hukuk devletinin olmadığı yerde kişisel güvenlikten bahsetmek de imkânsızdır. Çok geç olmadan bu hukuka aykırı işlemin durdurulması için yetkili yetkisiz tüm duyarlı kurumları göreve davet ediyoruz”(Haber Merkezi)

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim