Çanakkale-Kazdağları’ndan sonra ikinci çevre direnişi ve nöbeti Antalya’nın İbradı ilçesinde başlatıldı. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda açılması planlanan mermer ocağı için asırlık sedir ormanlarının kesilecek olması İbradı halkını ve çevrecileri harekete geçirdi. Karamıklı Yaylası’nda çevre direnişi başlatıldı, eylem çadırları kuruldu. İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, çevre direnişinin startında yaptığı konuşmada, “Ağacımızı, suyumuzu, yaşamımızı sermayeye teslim etmeyeceğiz” dedi. Yöre halkı ile birlikte Karamıklı nöbetine başlayan Belediye Başkanı Serkan KÜçükkuru’nun ‘buralar bizim tarihimiz, buralar bizim nefesimiz, buralar bizim yaşam alanımız. Gözümüzü burada açtık. Bu dağlarda, bu ağaçların altında büyüdük. Dağlarımızı, taşlarımızı, ağaçlarımızı üç beş kuruşa peşkeş çekenlere müsaade etmeyeceğiz” şeklindeki sözleri, sık sık alkış ve sloganlarla kesildi.

BELEDİYE MECLİSİ EYLEM ALANINDA

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, İbradı  Belediye Meclisi’nin 6 Eylül Cuma günü çevre direnişi ve  nöbetinin gerçekleştirildiği Karamıklı Yaylası’nda yapılacağını vurgulayarak bu anlamlı toplantıya İbradı halkını davet etti..  Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı Karamıklı Yaylası’nda  çadırlarını kuran İbradılılar, Karamıklı’da nöbet tutmaya başladılar.

MADEN RUHSATI İPTAL EDİLMİŞTİ

İbradı’da su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile dağ keçilerinin doğal yaşam alanı olan Karamıklı yaylasında bir maden şirketi daha önce de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almadan mermer ocağı açma girişiminde bulunmuş, yürütülen hukuk mücadelesiyle bu teşebbüs engellenmişti. İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, ruhsat iptalini hukuk zaferi olarak duyurmuştu. Ancak, UNESCD dünya Mirası listesine aday gösterilen İbradı’nın Karamıklı Yaylası’nda mermer ocağı işletilmesi için geçen ay verilen iptal kararından sonra yeni bir maden ocağı ruhsat başvurusu daha gündeme geldi, İbradı halkı ve çevreciler de eylem kararı aldı, geçen ay iptal edilen ruhsatın yeniden verilmesi üzerine de iptali için hukuki süreç yeniden başlatıldı.

HUKUKİ SÜREÇ TEKRAR BAŞLIYOR

İbradı’da su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile dağ keçilerinin doğal yaşam alanı olan Karamıklı yaylasında bir maden şirketi daha önce de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almadan mermer ocağı açma girişiminde bulunmuş, yürütülen hukuk mücadelesiyle bu teşebbüs engellenmişti. Bölgede maden ocağı yapılmasına karşı alınan iptal kararına rağmen yeni bir başvuruyla karşı karşıya olduklarını belirten avukat Münip Ermiş, hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

ÇED RAPORU ZORUNLU

Karamıklı yaylasında yapılan maden ocağı başvurusuyla ilgili hukuki süreçte, aynı bölgede geçen ay verilen iptal kararının emsal olacağını belirten Ermiş, şunları söyledi: “İptal edilen maden ocağı alanının yanında şimdi başka bir maden şirketi ruhsat başvurusunda bulundu. İptal edilen alanda mahkeme ‘Burada keşfe dahi gerek yok. Ruhsat için başvurulan alan 25 hektardan küçük görünüyor. Oysa ruhsat alınan bölge 25 hektarın üzerinde’ diyerek ÇED raporunu zorunlu tutmuştu. Elimizde önceki maden ocağı başvuruyla ilgili emsal karar var”

BELEDİYE BAŞKANI: YETER ARTIK

İlçenin su kaynaklarının bulunduğu Karamıklı Yaylası’nda yeni bir maden ocağı başvurusunun  yapılmasına “Yeter artık” diye isyan eden İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, Karamıklı Yaylası’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dünya Yaban Hayatını Koruma Vakfı (WWF) tarafından belirlenen korunması gereken 9 alandan biri seçildiğini hatırlatmıştı. Başkan Küçükkuru’nun “Karamıklı Yaylası’na mermer ocağına yol açmak amacıyla bir firmanın bakanlıktan ve ormandan izin alınmış olduğunu öğrendik. Diğer firma ile ilgili emsal mahkeme kararına rağmen pazartesi günü sedir ormanımızı keseceklermiş. Su kaynaklarımız üzerindeki bu talana izin vermeyeceğiz. Tüm halkımızı bu talana dur demek için bölgeye davet ediyorum. Burada mermer ocağına İbradı halkı izin vermeyecektir” çağrısı üzerine yere halkı ve çevreciler çevre direnişi ve nöbeti başlattı. (İbrahim AKKAYA)

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim