İddialara göre, 15 Mart 2017'den 26 Mayıs 2019 tarihine kadar Kepez Devlet Hastanesi’nde doğum yapan çocuklardan 159’u da Suriye ve Afganistan başta olmak üzere yabancı ülke uyruklu. Hastane kaynakları tüm çocuk doğumlarının adli makamlara intikal ettirildiğini belirtirken, Antalya Barosu çocukların durumunu yargıya taşıyor. Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, aileler talep etmese de yargıya intikal eden istismar olayları hakkında “müdahillik” talebinde bulunduklarını vurguladı. Serap Ertuğrul, şunları söyledi:  “Yabancı ülke vatandaşlarının sağlık güvenceleri ile ilgili sıkıntılar var. Tedavilerde çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyorlar ancak doğum başka bir konu. Türkiye vatandaşı da olsa, yabancı ülke vatandaşı da olsa çocukların korunması ilkesi gereği adli işlem başlatılıyor. Eğer doğumlar gizlenmezse mutlaka hukuki süreç işletiliyor”

KIZ ÇOCUKLARI PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Akdeniz GERÇEK’in görüştüğü Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD)Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, Kepez Devlet Hastanesi’ndeki bu utanç tablosunun toplumda yaşanan ahlaki çöküntünün bir sonucu olduğunu söyledi. Yüksel, “Çocuk gelin doğumlarının büyük bölümü de yurt dışından gelen ailelerinin çocukları. Acı ama gerçek Suriyeli kız çocukları başta olmak üzere küçük yaşta birilerine peşkeş çekiliyor. Bu insanlar yurt dışından geliyor, hiçbir düzenleme yapılmadan, eğitimden, barınmaya kadar hiç bir çalışma yapılmadan toplumun arasına salınıyor. Bu çocuk doğumları kamuoyundan gizlendiği gizleniyor” dedi.

SİYASETÇİLERİN KADINA BAKIŞ AÇISI

Ayla Yüksel, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Küçük yaşta cinsel ilişkiye zorlanan kız çocuklarından hayatını kaybedenler oluyor. Bu ölümlerde gizleniyor. Medeni Kanunu’nun biz kadınlara 18 yaşında evlenme izni veriyor. Çocuk gelin ve çocuk doğumları ülkemizin önemli bir sorunu biz dernek olarak çocuk gelinler konusuna çok önem veriyoruz. Çocuk gelinler konusu bir anlamda siyasetçilerin kadına bakış açısını da net bir şekilde ortaya koyuyor. Çocuk istismarı, çocuk gelinler, kadına şiddet, kadın cinayetleri kanayan yara konumunda. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılması lazım. Caydırıcı önlemler alındığı gibi mutlaka yasal düzenlemeler yapılmalı”


KADINA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD)Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga ise Kepez Devlet Hastanesi’ndeki olayın çok üzücü olduğunu söyledi. Çocuk gelin doğumlarının siyasetçilerin kadın konusundaki düşünce söylemlerinin bir neticesi olduğunu vurgulayan Urunga, çocuk istismarı, çocuk gelin doğumları, tecavüz ve cinayetlerinin bundan sonra da devam edeceğini endişesini taşıdığını belirtti. Kadın örgütlerinin siyasetçilerin kadına bakış açısının değişmesi, kadına şiddet, kadın cinayetleri, tecavüzleri önleme konusundaki çabalarının sonuca ulaşmada yeterli olmadığını söyleyen Urunga, “ Siyasetçilerin şiddet içeren söylemleri bu olaylara kışkırtıyor. Bu toplumsal bir olay, etnik kimliği, cinsiyeti, ülkesi ne olursa olsun kadınları ve kız çocuklarını koruyacak,  güvence altına alacak yasal düzenlemeler yapılmalı, toplum bu konularda bilinçlendirilmeli, kadına bakış açısı mutlaka olumlu yönde değişmeli” şeklinde konuştu. İbrahim AKKAYA

 

 

 

Editör: TE Bilisim