Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması sonrası Saat Kulesi karşısındaki Attalos Heykeli önünde bir basın toplantısı düzenleyerek yandaş federasyon olarak nitelediği Memur Sen’i çok sert ifadelerle eleştirdi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, 1 Ağustos’ta başlayan Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanarak görüşmelerin Hakem Kuruluna havale edildiğini hatırlatarak, “Yandaş konfederasyon üzerine düşen tiyatroyu fazlasıyla oynayarak sorumluluğu Hakem Heyetine bırakıp meydanlardan kaçmıştır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklisini ilgilendiren Sözde Toplu Sözleşmenin, Hakem Kuruluna bırakılmasını ve bu kuruldan çıkacak kararların kamu emekçilerinin mesleki, ekonomik ve sosyal haklarına olumlu yönde katkı sağlamayacağından üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm iş yerlerinde 26 Ağustos Pazartesi Saat 13.00’te yarım gün, 27 Ağustos Salı günü tam gün iş bırakma kararı uyguluyoruz” dedi.

HAKEM HEYETİ ADİL DEĞİL

Kamu emekçilerinin zammını belirleyecek Hakem Heyetinin 11 kişiden oluştuğunu ve kurulda 4 kişinin sendikalardan, 7 kişinin ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğini hatırlatan Balık, “Bu haliyle pazarlık masası satış masasına dönüşmüştür. Yandaş konfederasyon her zaman olduğu gibi yine kamu emekçilerini yüz üstü bırakmıştır. Sözde Toplu Sözleşme masasının adaletli olmadığı bildiğimiz gibi Hakem Heyetini de adil bulmuyoruz. Sözde Toplu Sözleşme masasında yapıldığı gibi Hakem Heyeti Kurulu da; enflasyonu, vergi dilimlerini, açlığı-yoksulluğu, 3600 ek gösterge talebini, grev hakkını, zam talebini, kamu emekçilerinin ekonomik, mesleki, örgütsel ve sosyal haklarını, temel gıda ürünlerini ve temel giderleri yok sayacaktır.

Belirlenen söz konusu kuruldan adil kararlar almasını ve kamu emekçileri lehine kararlar çıkmasını beklemek akıl tutulmasına yakalanmaktır” diye konuştu.

YAŞAM ŞARTLARI AĞIRLAŞTI

“AKP iktidarının, ilk teklifini revize ederek 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için ise yüzde 3+3 zam teklifi etmesi ile Hakem Heyeti Kurulunda kamu emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin karar çıkması paralel olacaktır” diyen Balık sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşam şartlarının ağırlaştığı, işsizlik ve pahalılık koşullarının mutfakları kavurduğu ülkemizde, doğal gaza, elektriğe, benzine, gıda maddelerine, ulaşıma vs. fahiş oranlarda zam yapılırken, Türk Lirası, Dolar ve Avro karşısında erirken, yurttaşların alım gücü günden güne azalırken AKP hükümeti,  kamu emekçilerine reva gördüğü bu zam oranlarıyla kursağımızdan geçecek lokmaları saydıklarını göstermektedir.”

İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

“Hakem Heyetinin, kamu emekçilerinin kölelik koşullarındaki zam oranını 28 Ağustos 2019 Çarşamba günü açıklamasından önce kamu emekçilerinin alın terini ve haklarını savunmak amacıyla iş bırakma kararlılığımızı AKP iktidarına ve yandaş konfederasyona göstereceğiz. Ülkemizdeki kriz koşullarının mutfakları yaktığı, tüm çalışanların kemer sıkma politikasına kurban gittiği, işçinin ve kamu emekçisinin yaşam şartlarının zorlaştığı koşullarda insanca yaşam şartları için iş bırakıyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Hakem Heyeti Kurulundan 2020-2021 yılları için açıklanan Sözde Toplu İş Sözleşme maaş zamlarıyla ilgili hükümleri yeniden gözden geçirmeye ve zam oranlarının kamu çalışanlarının insanca yaşatacakları şekilde yeniden belirlemeye çağırıyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim