Akdeniz GERÇEK’e konuşan Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, tütünle mücadelede büyük adımlar atılmasına rağmen, tütün kartellerinin pazarlama tekniklerinde alternatif çözümler bulması, kayıt dışı tütün satımı, ticari kazançların toplum sağlığının önüne geçmesinin nedeninin sağlığımızda ve toplumun geleceğinde tehlikeli sonuçlar açmaya başladığını açıkladı.

ADETA BİR CANAVARDIR

Yurtbahar, şöyle konuştu: “Yıllardır elektronik sigaranın zararlı olduğu konusunda uyardık ve en sonunda haklı olduğumuz ortaya çıktı. ABD'de ‘elektronik sigaraya bağlı’ gizemli akciğer hastalığından ilk ölümün gerçekleşti, 22 eyalette de olası 193 vakanın bulunduğunu açıklandı. Dolayısıyla haklı olduğumuz ortaya çıktı. Tütün ürünlerin bireylerde bilinmeyen hastalıkların ortalaya çıkmasına, kanser hastalıklarını yakalanma oranlarının yükselmesi, kanser hastalığının toplum içinde çoğalması, erken tanı ve önleyici tedbirleri engelleyici kısacası geleceğimiz yok eden canavardır.”

GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR

“Özellikle son günleri modası olan elektronik sigara kullanımı çoğalması sağlımızı ve toplumun geleceğini tehdit ediyor. Elektronik sigara nikotin salıveren bir üründür. Dumanlı bir tütün ürünüdür. Bu ürünler, sıvı nikotini ve diğer aroma ve katkı maddelerini ısıtan bir püskürtücü içerirler, batarya ile çalışırlar. E-sigara içinde bulunan karsinojenik maddeler arasında anti-friz, dietilen glikol, nitrozaminler gibi uyuşturucu olarak kullanılan maddeler ile düşünemediğimiz zararlı maddeler bulunmaktadır.”

ANAYASAL VE VİCDANİ GÖREV

“Tütün ve tütün maddesinin kullanılması konusunda yıllardır toplumu ve kişileri uyarıyoruz.

Tütün ve tütün maddesinin kullanılmasının kişisel olarak bir faydasının olmadığının, tütün ve tütün maddesinin kullanılmasının geleceğinizi ve neslinizi öldürdüğünü, tütün ve tütün maddesinin kullanılmasının toplum sağlığı için bir canavar olduğunu, tütün ve tütün maddesinin kullanılmasının çevre için dinamit olduğunu, söyledik, söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Bu canavar ile mücadele yapmak kişi ve toplum sağlığı için anayasal ve vicdani görevdir.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim