Türk Hava Kurumu (THK) Antalya Şubesi’nde uzun dönem başkanlık yapan ve 4 ay önce başkanlıktan ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa eden Vasıf Yüceliş, İzmir'de üç gün süren orman yangınlarında arızalı olduğu için kullanılmadığı iddia edilen THK uçakları ile ilgili konuştu. Akdeniz GERÇEK’e açıklamalar bulunan Yüceliş, tüm sorumluluğun THK’nın yeni yönetiminde olduğunu iddia etti.

PARAYI ÇARÇUR ETTİLER

Bahsi geçen yangın uçaklarının yaşlı olduğunu ve bakım yapılması gerektiğini kaydeden Yüceliş “Bakım yaptığınız zaman sorun yok. Biz önceki yönetim döneminde bu uçakların bakımı için sezon öncesi bir miktar para ayırmıştık. Bu standart bir uygulamadır. Ancak THK’nı yeni yönetimi bu ayrılan parayı çarçur etti. Yaklaşık 60 tane devre arkadaşı olan emekli Albay’ı işe aldılar. Bu şekilde onlara maaş olarak harcadılar. Dolayısıyla bunun da günahı ve vebali bunlara ait. Bu uçakların bakım ve onarımları öyle sanıldığı gibi çok düşük bir rakam değil. Uçaklar maliyetli uçaklar. Ama yapılamayacak kadar da yüksek değil” dedi.

THK YANLIŞ YAPTI

Türk Hava Kurumu’nun uçak ihalesiyle ilgili çok fahiş fiyat vererek yanlış yaptığını hatırlatan Yüceliş, “Bu uçakların onarımı için Orman Bakanlığı her yıl olduğu gibi bir ihale açtı. Buna THK’yı da davet etti. Bizim arkadaşlar bir hazırlık yaptı. Ancak dosyada eksik olduğu için teminat mektubunu ve dolayısıyla ihaleyi alamadık. Fakat başka giren de yoktu. Başka şirketler de THK’dan başka bir kurumun bu ihaleyi alamayacağını düşündüğü için dışarıdan uçak kiralayarak böyle bir işe girmek istemedi. İhale iptal oldu ve ileri bir tarihe ertelendi. THK da ihaleye kendisinden başka hiçbir kurumun girmemesini fırsata çevirdi ve fiyatı yükseltti. Çok fahiş bir fiyatla ihaleye girdi. Orman Bakanlığı yetkilileri de hesabı kitabı yapan adamlar. Doğal olarak bu yüksek fiyatı sorguladı ve ‘biz sizin bir uçak için istediğiniz parayla 3 tane helikopter kiralayabiliriz’ dedi. Böylelikle THK’dan almaktan vazgeçtiler. Burada TKH yanlış yapmıştır” diye konuştu.

ŞUANDA THK YÖNETİMİ YOK!

Şuanda Türk Hava Kurumu’nun yönetim kurulu olmadan yönetildiğini de iddia eden Yüceliş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “THK Genel Sekreteri Rafet Yavuz, basına yaptığı açıklamada, ‘bu bir vatan görevidir ve iki uçağımızla uçmaya hazırız’ demiş. O zaman ihalede neden adam gibi bir fiyat vermediler. İnsanların bunu sorgulamaları en doğal haklarıdır. Sonuç olarak Türk Hava Kurumu emin ellerde değildir. Hatta ben istifa ettikten 2 ay sonra yönetim kurumunun tamamı yedek üyeleriyle birlikte istifa etti. Şuanda THK yönetimi yok. Bir dernek, yönetim kurulunun yarısının bir fazlasıyla kararlarını alır. Şuanda yönetimi kurulu yok. Kararları iki kişi ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle Türk Hava Kurumu’nu yönetiyor.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim