Yargıtay Başkanlığı’nın Adli Yıl Açılış Töreni’ni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenleme kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. Hafta sonu itibariyle Adli Yıl Açılış Töreni’ni açılışına katılmayacağını açıklayan baro sayısı 41’e yükselirken Antalya’dan da çok sert eleştiriler yükseldi. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı özel açıklamada, Beştepe’de 2 Eylül’de yapılacak Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmayacaklarını açıkladı.

TBB DUYARSIZ VE TEPKİSİZ

Bu konuda çok kararlı olduklarının altını çizen Balkan, şöyle konuştu: “Biz uzun zamandan beri Türkiye Barolar Birliği’nin izlediği hukuk politikasına karşı duruyoruz. Zaman zaman uygun ortamlarda duygularımızı düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Biz Türkiye Barolar Birliği’nin kuruluş felsefesine ve tarihine uygun olarak hukuk devleti ve insan hakları mücadelesi çizgisinde ilerlemesini istiyoruz. Bunun için de mücadele ediyoruz. Oysa Türkiye Barolar Birliği bir süredir ne yazık ki Türkiye’de yaşanan hukuka aykırılıklara, hak ihlallerine ve insan hakları ihlallerine karşı duyarsız ve tepkisiz. Birçok hak ihlaline uğrayan insan var. Hukuka aykırılıklar diz boyu. Söz gelimi Cumhuriyet gazetesi yazarları hala haksız bir biçimde cezaevinde tutuluyor. Çağdaş Hukukçular Derneği davasında yaşananlar belli. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerine akıl almaz bir biçimde cezalar verildi. Çok ciddi bir doğa ve çevre katliamı var. Gözaltında ve cezaevlerinde kötü muamele ve işkence iddiaları hiç olmadığı kadar yoğunlaşmaya başladı.”

GİTMEMİZ DÜŞÜNÜLEMEZ

Beştepe’deki adli yıl açılış törenine gitmelerinin düşünülemez olduğunu ifade eden Balkan, “Bu kadar yoğun hak ihlali ve hukuka aykırılık varken ülkenin en güçlü hukuk kurumu Türkiye Barolar Birliği’nin sessiz kalıp duyarsız bir tutum izlemesini kabul etmiyoruz. Hele hele adli yıl açılışının yürütmeye ait olan bir mekanda olması senin yargı üzerinden tahakkümünün göstergesidir. Bunu asla doğru ve kabul edilebilir bulmuyoruz. Tepkimiz bunadır. Gerçek bir hukuk devleti inşa edilmek isteniyorsa insan haklarına dayalı bir hukuk devleti olsun istiyorsak memleketimizde, duyarsız kalamayız. Özde tepkimizde tavrımızda bunadır. Dolayısıyla Beştepe’de ki adli yıl açılış törenine git-mi-yo-ruz. Gitmemiz düşünülemez. Yürütmeye ait olan bir alanda mekansal sorumluluğu bile paylaşamayız. Hiç bir zamanda gitmeyeceğiz” dedi.

TBB ROTA MI DEĞİŞTİRDİ?

Balkan, TBB’nin tavrının son yıllarda yüzde yüz değiştiğini de hatırlatarak, “10 Mayıs 2014’te Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde konuşan TBB Başkanı'na dönemin Başbakanı tepki gösterdi ve salondan ayrıldı. 2015 adli yıl açılış törenine TBB davet edilmedi. 2016 adli yıl açılış töreni ilk kez Saray’da yapıldı ve TBB törenin Saray’da yapılmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle katılmadı. TBB Başkanlık düzeyinde 2017 ve 2018 adli yıl açılış törenlerine de katılmadı. 2019'da ne oldu da TBB dümen kırdı, rota değiştirdi? Adalet, demokrasi ve hukuk devleti var da biz mi görmüyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. 

SAYI DAHA DA ARTACAK

Polat Balkan açıklamasının sonunda Beştepe’deki törene katılmayacağını açıklayan baro sayısının bugün daha da artacağının mesajını verdi. Balkan, “41 olan baro sayısının daha da artacaktır. Beklediğimiz 4-5 baro daha var. Yönetim kurullarını yarın (bugün) toplayacaklar ve açıklayacaklar” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim