Halkevleri Akdeniz Bölge Temsilcisi Kutay Meriç, “Engelsiz kafe engellilere engel mi oluyor?” başlığıyla sosyal medyadan yaptığı paylaşımda tadilattan geçirilen Engelsiz Kafe ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Kafeteryanın ve yönetim binasının olduğu eskiden toprak zemin olan bölümün tamamıyla taşla kaplandığına şahit olduğunu kaydeden Meriç, “Engelli çocukların yürüdüğü, koştuğu kafeteryanın toprak zeminini taşla kaplamak çocukların sağlığı ve can güvenliği açısından doğru mudur?” diyerek tepki gösterdi.

TAŞLA KAPLANMIŞ

Kutay Meriç’in açıklaması şöyle: ”Engelsiz Kafe’nin bir tadilattan geçirildiğini ve aşağıda gördüğünüz hale getirildiğini maalesef üzülerek gördüm. Ana kapıdan girdikten sonra hemen sağda bulunan oyun alanı dahil, kafeteryanın ve yönetim binasının olduğu eskiden toprak zemin olan alan tamamıyla taşla kaplanmış. Kafeterya çitinden falezlere kadar olan bölümde bulunan çim alanın ise yarısı taşla kapatılmış. 200 civarında engelli çocuğun aileleri ile birlikte geldiği sosyalleştikleri ve eğitim gördükleri bu tesisin bütün zeminin taşla kaplanması güzel mi olmuştur? Engelli çocukların yürüdüğü, koştuğu kafeteryanın toprak zeminini taşla kaplamak çocukların sağlığı ve can güvenliği açısından doğru mudur?”

ESTETİK MİDİR?

“Çim alanın üzerine yapılan taş yürüme yolları ve anlamsız 10 metre kare çapındaki taş daireler estetik midir? İşlevli midir? Çim hangi yürüme eylemine engel olmuştur da bu miktarda taş döşenmesi gerekli görülmüştür? Çim alana yapılan kamelyalar Antalya gibi bir yerde güneşi engeller mi? Engellemediği açıksa neden hangi ihtiyaçtan yapılır? Hadi kamelya yaptınız. Yürüyüş için ve zemine niye taş döşediniz? Kamelyanın da altı çim olamaz mıydı? Çimlere basmayın anlayışının geçen yüzyılda kaldığı artık çimlere basın dendiği bir dünya da yaşadığımızın farkında değil miyiz?”

FİKRİ DESTEK ALDINIZ MI?

“Ana kapıdan girince sağda ve solda yapılmış görüş alanını kesen bir insan boyundan yüksek ahşap çit estetik midir gerekli midir? Bütün bunları yaparken engelli aileleri ile bir görüş alışverişinde bulundunuz mu? Engelli derneklerinden ve konusunda uzman hekim, sosyolog, psikologlardan herhangi bir fikri destek aldınız mı? Gördüğü her toprağı, yeşil alanı taşla betonla kaplamak hangi estetik anlayışı ve doğa-kent bilinci ile uyuşur? Kusura bakmayın. Olmamış.”

KARAVURAL: ORTAK AKIL ŞART

Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Mehmet Karavural da sosyal medya paylaşımının altına yaptığı yorumda engellilere hizmet üretirken onların fikrine başvurulmadığını ve katılımlarının sağlanmadığını belirtti. Karavural’ın yaptığı paylaşım şöyle: “Herkes için erişebilir evrensel tasarımdan uzak uygulamalar bizi özgürleştirmiyor, kısıtlıyor. Engelliler için hizmet üretirken lütfen siyasetten ve ticaretten uzak ve kurumunuzun ilgili birimleriyle ortak akıl kamu yararı gözetelim. Engelsiz Kafe’nin engellilere ya da engelli yakını olanlara burs dağıttığını da bilmiyoruz. Adalya Vakfı’nın toplum yararına çok faydalı işler yaptığını biliyor ve takdir ediyoruz. Ama Engelsiz Kafe’de üretilen hizmet bir hayır işi değil belediyenin asli hizmetlerindendir. Ümit Başkan bu dengeyi engelsiz kafede her zaman korudu.” 

KAMUSAL ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ

“Engellilere hayır etmek için alanın ticari kısmını öne çıkarıp öğrenciye burs sağlayacağı söyleniyor. Bu engelliye hizmet değil, engellinin burs alana desteği olur. Bence Ümit Başkan olaya böyle bakmıyor zira bizimle paylaşımları hizmet üzerine. Bu alanda tartışma da açmak istemiyorum, engellilik alanında kamusal çalışmaları da sonuna kadar desteliyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim