Tüm ülkeyi yasa boğan, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği, yaralandığı ve sakat kaldığı, ekonominin büyük darbe aldığı 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçti. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve yerel saatle 03.02'de gerçekleşen 7.4 şiddetindeki depremde resmi raporlara göre 17 bin 840 insan hayatını kaybetmiş, 23 bin 781 kişi yaralanmış ve 505 kişi de sakat kalmıştı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 iş yeri de büyük hasar görmüştü.

ACI GERÇEĞİ AÇIKLADI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, ülkeyi yasa boğan Marmara depreminin 20’nci yıl dönümünde Akdeniz GERÇEK’e acı gerçeği açıkladı. Balcı, “Maalesef ki Marmara depreminin her yıl dönümünde söylediğimiz gibi bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Ülke olarak Marmara depreminden gereken dersleri hala alamadık” diye konuştu.

DEPREM MASTER PLANLARININ ÖNÜ TIKANDI

‘İmar Barışı’ kafasıyla yapılacak olan deprem master planlarının hep önüne geçildiğinin altını çizen Balcı, “Yıllardır deprem master planlarının yapılmasından dem vuruyoruz ama hiçbir gelişme yok. Deprem master planlarının yapılması demek; hasarlı yapıların, depreme dayanıklı yapıların ve mühendislik hizmeti almamış yapıların tespit edilmesi demektir. Bunların da ivedi olarak güçlendirilmesi ve ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yenilenmesi gerekmektedir. Ama biz ne yaptık? Bu geçen süre içerisinde imar barışıyla maalesef yapılması düşünülen ya da masada olan deprem master planlarını baltalamış olduk. İmar barışıyla bütün bu depreme dayanıksız, hasarlı ve mühendislik hizmeti almamış binalara yapı kullanma belgesi vererek yasal hale getirdik. Deprem master planlarının önünü bu şekilde tıkamış olduk” dedi.

BÖCEK DAMGASINI VURABİLİR!

“Biz her zaman aynı şeyi söylüyoruz, siyasetçinin oy kaygısı olduğu müddetçe hiçbir şey yapamayız. Oy kaygısı maalesef her şeyin üzerine geçiyor” diyen Balcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’da bazı semtlerde ‘binalar tehlike arz ediyor’ demekle tehlike arz etmez. Bunlar için zaten bizler deprem master planları ve bilimsel araştırmalar istiyoruz. Şuanda da Antalya’nın önünde bununla ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek önderliğinde yapılacak güzel bir süreç var. Muhittin Bey, Antalya’ya damgasını vurmak istiyorsa bununla ilgili adımları atabilir. Bunun için teknik ve bilime dayalı Deprem Vakfı ile işbirliğine gidilebilir. Türkiye’de deprem master planlarına öncülük eden ‘Deprem Vakfı’ diye bir kuruluş var. Bu şekilde bunlar masaya yatırılabilir. Yoksa zamanının fenni şartlarına göre ruhsat ve mühendislik hizmeti almış herhangi bir bina için ‘çürüktür’ diyemezsiniz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim