Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Denizli’nin Bozkurt İlçesi’nde 5.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yaptığı açıklamada yine ciddi uyarılarda bulundu. Depremin Antalya’da da ciddi anlamda hissedildiğini ve tedirginlik yarattığını kaydeden Çeltik, olası bir depreme şuan ne kurumların ne de halkın hazır olmadığını söyledi. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu adına Akdeniz GERÇEK’e konuşan Çeltik, 8 Ağustos 2019 günü saat 14.25’te Denizli’nin Bozkurt İlçesi’nde 5.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde can kaybı olmadığı haberinin sevindirici olduğunu belirtti ve meydana gelen deprem sebebiyle tüm Denizli’ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

TEDİRGİNLİK YARATTI

JMO Denizli Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Barış Semiz ile görüştüğünü ve konu ile bilgi aldığını kaydeden Çeltik, “İlk gözlemlere göre depremin Acıgöl grabenin güney kanadındaki fayla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Depremin dış merkez noktasının yerleşimlere uzak olması, depremin yıkıcı etkisinin daha az olmasını sağlamıştır. Bordür fabrikasındaki bordürlerin düşüm yönleri, hareketin kuzey güney olduğunu göstermektedir. Depremin şiddeti çevre illerde de -Antalya, Isparta, Burdur- tedirginlik yaratmıştır. Depremin meydana geldiği bölgenin Antalya’ya uzak olmasına rağmen Antalya’da da hissedilmesi deprem sonrası yayılan sismik dalgalar sonucu gayet normaldir. Ülkemizin kaçınılmaz doğa olaylarından birisi olan deprem gerçeğine gündelik hayatımızda alışık ve hazırlıklı olmalıyız. Denizli’de gerçekleşen depremin Antalya bölgesinde de somut bir şekilde hissedilmiş olması yapı öncesi yer seçimi, yapının statik ve dinamik parametrelerinin titizlikle projelendirilmesi gerçeğini tekrar ortaya koymaktadır” dedi.

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Denizli’de yaşanan deprem sonrası Antalya’da yaşayan çok sayıda vatandaşın kendilerine depremle ilgili endişelerini aktardığını ve ‘Antalya'da beklenen bir deprem var mı?’ sorularıyla karşılaştıklarını kaydeden Çeltik, şöyle konuştu: “Antalya daha önce de ifade ettiğimiz gibi bir deprem bölgesidir. Yakın çevresinde yer alan Kemer-Döşemealtı, Kaş-Kalkan, Fethiye-Burdur ve Aksu Fay Sistemleri; Eğirdir-Kovada Graben Fayları; Dinar, Ağlasun-Dereköy ve Isparta-Kayıköy Fayları deprem üretme riski olan belli başlı aktif faylardandır. Deprem dediğimiz olay, yer kabuğunun kırılması sonucu oluşan titreşim olayıdır ve maalesef bu enerjiyi gerçek anlamda tespit edebilmemiz söz konusu değildir. Büyük depremleri ancak öncü depremler aracılığıyla kısıtlı zaman içerisinde fark etme olanağımız bulunmakta fakat bu da kesinlik barındırmamaktadır.”

DEPREM MASTIR PLANI ŞART

Olası bir depreme Antalya’nın şu an hazırlıklı olmadığını da altını çizen Çeltik, “Tam manasıyla ne halkımız ne de kurumlar depreme hazırlıklıdır. Büyük yıkımlar yaşamış ülkemizde depreme ve bu alanda çalışan yerbilimcilere daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız bu konuda bilgilendirilmeli, deprem tatbikatları yapılmalı, binalarımız deprem ülkesine uygun şekilde yapılmalı gerekenler dönüştürülmeli ve konunun uzmanları bir araya gelerek deprem mastır planı muhakkak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLER GÖREVİNİ YAPMALI

Açıklamasının sonunda deprem toplanma alanlarıyla ilgili bilgilendirme tabelalarının bulunmadığını da ifade eden Başkan Çeltik, şöyle devam etti: “Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak güvenli bir şekilde toplanabileceği alanlar, deprem toplanma alanları olarak belirlenmiştir. Toplanma alanları, İçişleri Bakanlığının talimatı ile ilçe belediyeleri tarafından belirlenmiş ve AYDES’e girişleri sağlanmıştır. Belirlenen toplanma alanlarına Belediyeler tarafından bilgilendirici tabelalar yerleştirilmesi gerekiyor fakat bu konuda yerel yönetimler, ne yazık ki çok yetersiz diyebiliriz. Halkımız E-Devlet kapısı üzerinden ikamet ettiği veya bulunduğu yere en yakın toplanma alanını görebilmektedir. İlimizde 965 tane toplanma alanı belirlenmiş olup güncelleme çalışmaları devam etmektedir.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim