ÖZEL TESİS ALANI OTEL ALANINA DÖNÜŞTÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin komisyondan geldiği şekliyle oybirliği ile Muratpaşa Belediye Meclisi’nin oy çokluğu ile kabul ettiği imar planı tadilatı ile Talya Oteli’nin planda ‘Özel Tesis Alanı’ görünen arazisinin otel alanına dönüştürülmesi öngörülüyor.

İMAR PLANI TADİLATINA İTİRAZLAR VAR

Talya Oteli, yıkılıp, yeniden yapılması için 2013 yılında kapatılmıştı. Geride kalan 6 yılda otelin imar planı tadilatı Antalya’nın gündemini oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nde kabul edilen imar planı tadilatları için vatandaşların 20’yi aşkın itirazı bulunduğu bildiriliyor.

 

Antalya’nın ilk 5 yıldızlı oteli olan Divan Talya’nın imar planı gündemden düşmüyor. 6 Yıldır atıl durumda olan otelin yıkılıp yeniden yapımı için hukuki süreç devam ediyor. Talya yönetiminin resmi makamlardan gerekli izinlerin alınması ve ilgili hukuki süreçlerin tamamlanmasına yönelik çalışmalarının da sürdüğü bildiriliyor. 

Danıştay nezdinde yargı süreci devam ederken, hisselerinin yüzde 40’ı Koç Holding ve Koç Ailesine ait Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş (MARES)’ten yeni bir adım geldi. Yönetim, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklama yaptı. Açıklamada Talya Otel’in yeniden yapımı için hukuki sürecin devam ettiği vurgulandı. Resmi makamlardan gerekli izinlerin alınması ve ilgili hukuki süreçlerin tamamlanmasına yönelik çalışmalar sürdüğü belirtilen açıklamada, “Gelinen aşamada Danıştay nezdinde süreç devam ederken aynı zamanda planlama çalışmalarının da sürüyor” denildi. Açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi: “Şirketin arsasının dahil olduğu ve Hazine’nin mülkiyetinde bulunan taşınmazın yer aldığı bölgeye ilişkin olarak, Mahkeme kararı ile uyumlu 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı talebi ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na başvurulmuştur. Duruma ilişkin gelişmeler faaliyet raporları ve özel durum açıklamaları vasıtasıyla yatırımcılarımızla paylaşılacaktır.”

1987’DE İKİ KATINA YIKIM KARARI ÇIKMIŞTI

Antalya’nın ilk 5 yıldızlı oteli Divan Talya Otel, 1970’de Antalya’da inşa edildi ve 1987’de yapılan son iki katına yıkım kararı verildi. Otel’in tamamen yıkılıp, yeniden inşası için imar planı değişikliği, 2018 Ocak ayında Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi’nce iptal kararı almıştı. Otelin sahibi Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi yerel mahkemenin kararını Konya Bölge İdare Mahkemesinde temyize götürdü. Konya Bölge İdare Mahkemesi itirazların esastan reddine karar vermişti. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi istinaf mahkemesinin ret kararını Danıştay’da temyiz etti. MARES’te istinaf mahkemesinin kararına karşı müdahil sıfatıyla Danıştay nezdinde temyize başvurdu. Dosya şu anda Danıştay’da beklemektedir.

VEHBİ KOÇ TALYA OTELİ’NDE VEFAT ETMİŞTİ

5 Yıldır atıl biçimde bekleyen tesise ait ana bina duvarları gözle görülür halde yıprandı. Yine tesise ait falez kısmındaki yapılar da tıpkı bir viraneyi andırıyor. Çevre ve peyzaj bakımı da yapılmayan otelin 38 yıl önceki ihtişamı kalmadı. Yerli ve yabancı 3 milyon 200 bin misafire ev sahipliği yapan, 4 binin üzerinde personel yetiştirilen otelde şuan sadece tek bir güvenlik görev alıyor. Divan Talya, 1970’li yıllarda Antalya’da açılan ilk 5 yıldızlı otel. Koç ailesi için de ayrı bir öneme sahip. Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç, 25 Şubat 1996 yılında, 95 yaşında Divan Talya’nın 609 numaralı odasında vefat etmişti. O günden itibaren merhum Koç’un kullandığı oda kapalı durumda. Vehbi Koç’un büstü otelde asansörlerin hemen yanında bulunuyor. 204 odalı Talya Otel, Mayıs 2013’te kapatılmıştı.

(İbrahim AKKAYA)

 

Editör: TE Bilisim