Antalya Müftüsü Osman Artan, Kesik Minare’ye külah takılmasını eleştirip, eski haline dönmesini isteyenleri ihanetle suçladı. Müftü Artan, ‘Kaleiçi Ortak Platformu’nu işaret ederek,  bu birlikteliği ibretle izlediklerini, bunun da cami, minare ve ezan karşıtlığı olduğunu iddia etti.

İDEOLOJİK VE ART NİYETLİ İNSANLAR

Antalya Müftüsü Osman Artan,  yazılı açıklamasında, Kesik Minare’ye külah giydirilmesine karşı çıkanları  suçlayarak, Antalyalıların son günlerde, ideolojik ve art niyetli bir kısım insanların, bu toprakların en temel değerlerinden olan dini ve tarihi mirasına açıktan yaptığı sözlü ve yazılı saldırılarına şahitlik ettiğini ve sabırla izlediğini iddia etti.


İDEOLOJİ GİYDİREN ZİHNİYET’

Osman Artan, açıklamasında "Dini değerleri bir ideolojinin malzemesi yapan zihniyetin, başka bir ifadeyle 'ortak aklın', halkımızı şaşırtmaya devam ettiğini üzüntüyle görmekteyiz.  Şehzade Korkut Camisi'ni aslına döndürmek şehrin siluetine ve hafızasına zarar vermez ama cami minaresine külah değil ideoloji giydiren bu zihniyet, birlik ve beraberliğimize büyük zararlar dedi. .

Antalya Müftüsü, Osman Artan, yazılı bir açıklama yaparak, Kesik Minare’ye külah takılmasına karşı çıkan, bu tarihi yapıda sürdürülen restorasyonla açık hava müzesine dönüştürülmesini isteyen Kaleiçi Ortak Platformu’nu ‘ortak ihanet’le suçladı. Müftü Osman Artan, Şehzade Korkut Camisi'nde (Kesik Minare) yapılan restorasyonun bir fantezi değil, bu toprakları yurt kılan ruha sahip çıkma, ecdadın emanet ettiği değerleri genç nesillere miras bırakma gayreti olduğunu öne sürdü.

İDEOLOJİK VE ART NİYETLİ İNSANLAR

Müftü Artan,  açıklamasında, Antalyalıların son günlerde, ideolojik ve art niyetli bir kısım insanların, bu toprakların en temel değerlerinden olan dini ve tarihi mirasına açıktan yaptığı sözlü ve yazılı saldırılarına şahitlik ettiğini ve sabırla izlediğini iddia etti. Artan, 24 Temmuz günü Antalya'nın hafızasından silinemez" sloganıyla Kesik Minare önünde yapılan basın açıklamasının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını öne sürerek, şunları söyledi : "123 yıl önce çıkan yangından sonra yüzlerce yıldır bu muhteşem eserin ayağa kaldırılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyoruz ancak özellikle ifade ediyoruz ki 'Kesik Minare Antalya'nın hafızasından silinemez' demek, öncelikle mekan hafızasına ve şehre ihanettir. Bu ihanete ortak olanlar bilmelidir ki, mekanları da toplum belleğini de var eden tarihtir. Kentin bu ilk ve en eski camisine en fazla son bir asırdır halkımız 'Kesik Minare' diyor. Türk milleti olarak bin yıldır yaşadığımız bu topraklardaki varlığımızı yüz yıla indirgemek nasıl bir akıl tutulmasıdır? Geçmişi sekiz asra dayanan bir tarihi eserin gerçek adını türlü hezeyanlarla Antalya'nın hafızasından silmeyi teklif etmek nasıl bir cürettir?"

‘KÜLAH DEĞİL İDEOLOJİ GİYDİREN ZİHNİYET’

Antalyalıların "Bir cami asli hüviyetine kavuştu" diye üzüntüye kapılmayacağını, hayal kırıklığına uğramayacağını vurgulayan Artan, şu ifadeleri kullandı "Aksine dini değerleri bir ideolojinin malzemesi yapan zihniyetin, başka bir ifadeyle 'ortak aklın', halkımızı şaşırtmaya devam ettiğini üzüntüyle görmekteyiz. Ayrıca, Şehzade Korkut Camisi'ni aslına döndürmek şehrin siluetine ve hafızasına zarar vermez ama bu ülke yıllardır gördü ki cami minaresine külah değil ideoloji giydiren bu zihniyet, birlik ve beraberliğimize büyük zararlar verdi. Antalyalılar olarak farkında ve bilincindeyiz. Yakın zamana kadar Kaleiçi, adeta bir çöp yığını ve mezbelelik haline gelmişti. Son bir iki yılda alınan önlemler ve yeni düzenlemelerle daha yaşanabilir bir hale geldi."

ELLERİNDEN GELSE MİNAREYİ SÖKECEKLER

Söz konusu kişilerin amaçlarının minarenin külahı olmadığını, ellerinden gelse minareyi sökeceklerini ve bin yıllık medeniyetin izlerini bu şehirden sileceklerini net bir biçimde anladıklarını iddia eden Müftü Artan,  "İdeolojik ve art niyetli bu sözde ortak aklı, Müslüman Türk toplumunun engin vicdanına havale ediyoruz. Şehzade Korkut Camisi'nde yapılan restorasyon bir fantezi değil, bu toprakları bize yurt kılan ruha sahip çıkma, ecdadımızın bizlere emanet ettiği değerlerimizi genç nesillere miras bırakma gayretidir. Çeşitli ihmaller, engellemeler ve inkarcı yaklaşımlarla 123 yıldır kaderine terk edilmiş olan bu önemli eserin bir an önce ihya edilmesini ve tekrar ezan sesiyle buluşmasını dört gözle bekliyoruz. Bu manada, devam eden restorasyon çalışmalarının engellenmesine, milletimizin kutsalı, bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın vesikası olan caminin üzerine niteliksiz barınak veya dükkanların kondurulmasına, daha da önemlisi, tekrar çevrede yaşayanların tuvaleti ve adeta çöplüğü olmasına asla izin vermeyeceğiz. 'Kesik Minare Antalya'nın hafızasından silinemez' diyorlar. Antalya'nın sakinleri olarak Şehzade Korkut Camimizin sahipleri olarak biz de diyoruz ki, Kesik Minare değil, bu eserin adı Şehzade Korkut Camisi'dir. Bu şehrin ilk camisidir. Merkez camisidir ve elbette Antalya'nın hafızasından silinemez. Buna asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim