Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, görevde oldukları 100 günü basınla paylaştı…Belediye hizmet binasında dün basın toplantısı düzenleyen Başkan Böcek, belediyenin seçimden önce 3 milyar civarında olduğunu düşündükleri borcunun 6 milyar 206 bin lira olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Böcek, büyük mağduriyetlerin yaşandığı Kepezaltı-Santral topu konut projesinde hükümet ödemediği için her ay 2 bin 819 kişiye Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından kira parası ödemeye devam ettiklerini açıkladı..

BAKAN KURUM RANDEVU VERMİYOR

Kepezaltı-Santral projesinde önceden yapıla protokole göre hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kira parası ödemesi gerektiğini, bu paraların Belediyeye gelmediğini vurgulayan Böcek, şunları söyledi:

“Bu paranın gelmesi için sayın bakanımızdan 1 aydır randevu istiyorum. Biraz yoğunluğu var sanıyorum. Önümüzdeki aya randevu vereceği an itibarıyla bu görüşmelerimizi de gerçekleştireceğiz. Görev aslında bakanlığa aittir. Ama zaman zaman bu konularla ilgili yanlış bilgiler kamuoyuna sunulmaktadır. Bunun aslı da yoktur. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her şeye rağmen bazı yerlerden hesabımızı kitabımızı az ödeme yaparak bu kiraları ödemeye devam ediyoruz.  İnşallah önümüzdeki günlerde de bu sorunu da çözeceğiz”

TOPLAM BORÇ 6 MİLYARIN ÜZERİNDE

Belediye Başkanı seçilmeden önce Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 3 milyar civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Başkan Böcek, “Göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi’nin toplum borcunun 6 milyar 206 bin lira olduğunu tespit ettik. Belediyenin borcu 4 milyar 312 milyon 11 bin ASAT’ın borcu 1 milyar z698 milyon, belediye iştiraklerinin borcu ise 196 bin 266 bin lira. Gelir/gider tablosunda her ay 40 milyon açıkla yola devam ediyoruz. 5 yılda borç lügatıyla vatandaşa hizmette geri kalmayacağız. Şirketlerde tasarruf tedbiri başlattık. Yüksek kira olan yerlerde sözleşmesi sona eren yerleri boşaltacağız.  Bir örnek Döşemealtı'nda Büyükşehir’in kullandığı yerin kirası 28 bin liraydı. Buranın sözleşmesini iptal edip 7 bin 500 liraya yer kiraladık. Gereksiz kiralık araçların yüzde 10'unu iade ettik" şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR DE KIYIM YOK

Bazı çevrelerin, bazı basın organlarının Büyükşehir Belediyesi’nde kıyım yapıldığı, çok sayıda kişinin işine son verildiği yaygarası yapıldığını iddia ettiklerini belirten Böcek, bunların gerçeği yansıtmadığını belirterek, şunları söyledi  

“1 Nisan 2019 itibariyle 142 kişi kendi isteğiyle ayrıldı.  Bu kişilerden 12'sini haklı sebeplerden biz çıkardık, Bu 12 kişinin çıkış nedenleri adli olaylar, uyuşturucu, personel arası kavga, devlet büyüklerine ve hatta Atatürk'e hakaret. Antalya Büyükşehir Belediyesi’9nden kimse siyasi görüşü nedeniyle işten çıkarılmayacak. Kimsenin ekmeğiyle oynamayız. AKP Antalya İl Gençlik kolları başkan yardımcısı bile hala belediyede görevini sürdürüyor. Daha önce siyasi sebeplerle sürgüne gönderilenlerle de görüşmeler yaptık, onlar da görevlerine devam edecek."

Büyükşehir Belediyesi’nde personel sayısının 12 bin 798 olduğunu kaydeden Başkan Böcek, göreve başladıktan sonra sivrisinek mücadelesi için 140, itfaiye hizmetleri için 60 kişiyi itfaiye için işe aldıklarını bilirdi. Böcek, Ağustos’ta seferlere başlayacak olan Otogar-Varsak tramvay hattının güvenliği için de 85 kişiyi işe alacaklarını sözlerine ekledi.

BOĞAÇAYI ‘NA 130 MİLYON HARCANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bataklığa dönen, sivrisinek yuvasına dönüşen eski Başkan Türel’in çılgın projesi Boğaçayı ile ilgili olarak da şu bilgileri  verdi:

“Boğaçayı Projesi’nin detayları konusunda Cumhurbaşkanı da yanıltıldı.  14 bin metrekareye yakın alana kamulaştırmasız el atmaya rağmen orada Boğaçayı’nda açılış yapıldı.”

KONYAALTI SAHİL PROJESİ

Sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit’in damadına altın tepside sunulan Konyaaltı Sahil Projesi için Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 254 milyon 289 bin 127 lira ödediğini açıklayan Başkan  Böcek,  şunları söyledi: "İhalesi yapılmıştı, Büyükşehir Meclisinde de meclis üyesi sıfatımla bu ihalenin rekabet koşullarını oluşturmadığını söylememe rağmen iptal edilmemişti. Konyaaltı Sahil Projesi’nden yıllık kira geliri 8,5 milyon'dur. Bunun 5 milyon 187 bini ecrimisil olarak Maliye Bakanlığına ödenmektedir. Belediyenin 3 milyon 300 bin lira geliri vardır. 2018 yılında Antalya Büyükşehir Belediyemizin kasasından sahilin işleri için çıkan para 10 milyon 726 bin TL'dir. İhaleyi alan vatandaş cebinden bir kuruş çıkarmamıştır. Bunlar sizin paranızdır. Tüyü bitmemiş yetimin parasıdır. 254 milyon lira Antalyalıların cebinden gitmiş ödenmiş ama karşılığında kalan para 3 milyon 300 bindir. Belediyemizden çıkan para 10 milyon 726 bin liradır. Ben 5 yıllık süreçte göreve gelirken kimsesizlerin kimsesi, tüyü bitmemişlerin hakkını koruyacağım diye geldim ve Antalya'nın hakkını burada da koruyacağım. Bundan sonrasını da hep birlikte göreceğiz. Sahilde 91 tane ünite var. Sadece sahildeki Food in Box, 800 kusür milyon lira bir yılda kira ödüyor. Gerisini size bırakıyorum. Güvenlik bizde, temizlik bizde, park bahçe bizde, bitki dikme, her şeyi bize bırakmışlardır"

SEÇİMDEN HEMEN ÖNCE YAPILAN İHALELER

Belediyenin seçimden son 5 ayda yapılan yapım ihale sayısının 13 olduğunu belirten Böcek, "Hatta ihalelerin 5'i seçimden önce son bir ayda yapılmış. Toplam ihalelerin bedeli 486 milyon 885 bin liradır. ASAT'ta seçimden son 5 ay önce 19 yapım ihalesine toplam 360 milyon 307 bin 684 lira ödenmiştir. Son 5 ayda belediyemiz toplam 853 milyon 954 bin 64 TL borç yükü altına alınmış, sari yıllara koyduğumuzda artı KDV'si ile borç 1,5 milyardır" şeklinde konuştu. (İbrahim AKKAYA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim