Bazı sağlık risklerine karşı havuzların düzenli olarak Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış dezenfektanlarla fiziksel ve kimyasal bakımının yapılması gerektiğine dikkat çeken Eczacıbaşı Profesyonel Akademi Yöneticisi Gökçe Yılmaz, kullanıcılara da önerilerde bulunuyor. 

Türkiye’de her yıl yüzlerce yeni havuz inşa ediliyor. Açık- kapalı havuzlar, aqua parklar, jakuziler, termal havuzlar gibi su kitlelerinde suyun hem görsel olarak temiz, berrak ve estetik görünümünü sağlamak hem de kullananları bazı sağlık risklerine karşı korumak için hijyen kurallarına uymak büyük önem taşıyor. EP Akademi Yöneticisi Gökçe Yılmaz, bu tür su alanlarının hijyenini sağlamak için işletmelerin doğru ürünlerle fiziksel ve kimyasal bakımı ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hijyen konusunda işletmelerin olduğu kadar kullanıcıların da bilinçli olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, EP Akademi eğitmenleri ile birlikte hem işletme yetkililerini hem de havuz kullanıcılarını düzenli olarak bilgilendirdiklerini belirtiyor.

HAVUZLAR SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ

Havuz hijyeninin sağlanması için yapılması gereken fiziksel ve kimyasal işlemleri belirleyen çeşitli standartlar ve yönetmelikler bulunuyor.  Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı 06.03.2011 tarihli ve 27866 sayılı “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik” tüm havuzlarda uyulması gereken standartları belirliyor.  Havuzlarda sürekli yapılması gereken fiziksel ve kimyasal işlemlerin de bu yönetmelikle belirlenen standartlara göre yapılması büyük önem taşıyor. Suda “patojen” mikroorganizmaların çoğalmalarını önlemek için yeterli ve doğru dezenfeksiyonun şart olduğunu söyleyen Gökçe Yılmaz, “Algisid’lerin doğru kullanımı ile suda ve havuz yüzeylerinde yeşillenme (alg oluşumu) ve mantar oluşumunun önlenmesi gerekir. Bağlı klor (kloramin) ve düzenli pH kontrolünün doğru bir şekilde yapılması kullanıcıların gözlerinde ve cildinde oluşabilecek tahriş riskini önler. Sert sularda kireç bağlayıcı kullanımı ve yine pH kontrolü ile de havuz yüzeylerinde ve ekipmanlarda kireç birikiminin önüne geçmek mümkün” dedi.

HAVUZDAN ÖNCE MUTLAKA DUŞ ALIN

Yüzen kişilerin vücutlarından kaynaklı mikroorganizmalar, havuzların kirlenmesinin en önemli sebeplerinden sayılıyor. Havuzların sağlık açısından daha güvenli olması için havuza girenlerin de kurallara uygun davranması gerekiyor. Bu konuda kullanıcıların uyması gereken kuralları hatırlatan Yılmaz, öncelikle havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Hayatımızın her alanında hijyen kurallarına dikkat etmek sadece kendimiz için değil çevremizdekiler için de önem arz ediyor. Birkaç önemli maddeyi hatırlatmak gerekirse; hasta olan kişilerin, özellikle vücudunda enfeksiyonu olanların havuza girmemeleri gerekiyor. Gözleri hassas olanlar suyla teması önlemek ya da en aza indirmek için yüzme gözlüğü kullanabilir. Havuz suyunu mümkün olduğunca yutmamaya çalışın ve havuza elinizde yiyecek-içeceklerle girmeyin.” diyor.(Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim