Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ufuk Aydın, önümüzdeki dönemde imar barışıyla ilgili çok ciddi sorunlar çıkacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 30 Haziran'da sona eren İmar Barışı yapı kayıt belgesi ödeme süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatıldığını hatırlatan Aydın, “15 Haziran’da başvuru bitmişti. Şimdi para ödeme süresini uzattılar. 15’in de başvuru bitti, 30’un kadar da para ödenecekti. 30‘un yeni bir kararnameyle ‘Aralık ayına kadar ödeyebilirsin, vadeli ödeyebilirsin ama vade farkı koyulacak’ dendi” diye konuştu.

MEVZUATLARLA İLGİLİ ÇELİŞKİLER VAR

İmar Barışı konusunda daha önce yaptıkları birçok eleştirinin hala arkasında olduklarını kaydeden Aydın, “İmar barışı ile beklenen birçok hukuku sorunlar çıkacak. Bunlar da büyük ihtimalle 50 yıl sürecek. Hep tekrar etmiş gibi oluyoruz ama görünen köy kılavuz istemiyor. Çünkü İmar Barışı, memleketin daha başka bir sürü mevzuatıyla çelişkili. Şuanda mesela kamu arazilerindeki kamu binalarını ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bununla ilgili tapu tescil aşaması var. Yapılarla ilgili beyana dayalı kayıt belgeleri alındı. Fakat daha sonra bunun bir de tescil aşaması var. Yapı kayıt belgelerine istinaden vatandaşlar tapu tescillerine gitmek isteyecekler. Yani binasının tapusunu almak isteyecek. Bununla ilgili de binanın konumuna göre, bir sürü mevzuatla ilgili çelişki çıkacak. Bunlar sorun oluşturacak. Bu beyanlarım en az 4’te 3’ü yanlış olacak. Şuan görünen sorun sadece aysbergin görünen yüzü. En az 50 sene boyunca bu memleketin adliyeleri bunun ceremesini çekecek” dedi.

DEVLETİN İADE MEKANİZMASI YOK

Beyana dayalı olarak verilen yapı kayıt belgelerinde standart, norm ya da bir kural getirilmediğini de üzerine basarak vurgulayan Aydın, “Çok büyük meblağlar ödeyip şuanda bunu nasıl iade alacağıyla ilgili uğraşan insanlar var. Bu beyanlar yapılırken insanlar bilinçli bir şekilde beyan edemedi, herkese sormasına rağmen konuyu anlayamadı. Biz bu insanlarla birebir muhatap oluyoruz. Ama buna bir standart, norm ya da bir kural getirmedikleri için, ‘beyana dayalı’ dedikleri için içlerinde art niyetle yanlış yapanlar da oldu, tamamen iyi niyetle yanlış yapanlar da oldu. Bu yanlış beyanın düzeltildiğini varsayalım, mesele o değil ki. Bu beyana göre belki vatandaş 5 bin TL yatırdı ama belki doğrusu 3 bin yatırmasıydı. Çünkü o zaman beyanı değişecek. Şimdi vatandaş bu aradaki 2 bin TL’yi nereden alacak ya da alabilecek mi? Şuanda devletin bununla ilgili bir iade mekanizması yok” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 


Editör: TE Bilisim