Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, okullara kayıt döneminin başlamasıyla birlikte velilerden istenen kayıt paralarının yeniden hortladığını söyledi. Akdeniz GERÇEK’E konuşan Iltar, Türkiye’de ‘okula yardım’ ya da ‘bağış’ adı altında kayıt parası alındığını hem veli hem okul yönetimi hem de Milli Eğitim çok iyi bildiğini iddia etti.

BAĞIŞA KARŞIYIZ

Iltar şöyle konuştu: “Bu çok açık bir gerçek. Ama Milli Eğitim işine gelmediği için bu konunun üzerine gitmiyor hatta doğru dürüst bir müfettiş görevlendirmiyor. Biz Eğitim-İş olarak sosyal devletin okullarda öğrencilerden para almaması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla biz zaten bağışa karşıyız. Veliler bu ekonomik şartlarda, bu ekonomik sıkıntılar içerisinde özel okula öğrenci verir gibi okula bağışta bulunuyor. Buna mecbur bırakılıyor. Birçok okulda ‘öğretmen tercihi’ diye bir tercihte bulunuyor. Buna da Milli Eğitim çanak tutuyor. Oysa biz öğretmenleri iyi ya da kötü diye değerlendirmiyoruz. Bu ayrımın çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu şekilde öğretmenler rencide ediliyorlar.”

PAZARLIK BİLE EDİYORLAR

Okul yönetimlerinin kayıt sırasında velilerle ciddi anlamda pazarlık ettiğini de kaydeden Eğitim-İş Başkanı Iltar, “Biz bu bağışın toplandığını çok iyi biliyoruz. Kurumun başındakiler de çok iyi biliyor. Hatta okul yönetimleriyle ciddi anlamda pazarlık ediyorlar. Bazen de öğretmen tercihinde bulunuyorlar. Okul yönetimini de ‘git şuraya şu kadar parayı yatır ben sana kolaylık sağlarım’ diyor. Bunlar zaten bilinmeye şeyler değil. Herkes bir şekilde bir yolunu buluyor. ‘Kura da şu çıktı’ diyerek istediği öğrenciyi, velinin istediği öğretmene veriyor. Bunu da bir şeyler alarak yapıyorlar. Okulların okul aile birliklerinin gelirleri incelendiğinde bu resmen görülecektir. İnsanlar korktuğu için de bunu söyleyemiyor. Oysa biz sosyal devlet görevini yapsın istiyoruz. Ama insanlar burada ses çıkaramıyor. Kurum yöneticileri gerçekten iyi bir denetim yaptırırsa bu net bir şekilde ortaya çıkar” dedi.

EŞİTSİZLİK İYİCE DERİNLEŞTİ

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise  okullar arası, bölgeler arası eşitsizliğin, Türkiye tarihinde görülmemiş şekilde derinleştiğini vurgulayarak, “Adrese dayalı kayıt sistemi nedeniyle veliler adres bölgesinde okulların donanımı yetersiz ise adres dışındaki okullara çocuğunu kayıt etmek istemektedir. Adres dışında bulunan okullara kayıt sırasında da okul idarecileri tarafından velilerden yüklü kayıt paraları istenmektedir. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim