Birleşik Kamu İş Sendikası’na bağlı Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, ülkemizde yaşayan yaklaşık 4 buçuk milyona yakın Suriyelinin sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalandığını hatta hastanelerde Türkler gibi sıra beklemeden hizmet aldıklarını iddia etti. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Bacaksız, birçok Suriyelinin kimliksiz olarak hastanelere geldiğini ve hizmet aldığını hatırlatarak, “Suriyeli hasta geliyor, ‘kimliğini göster’ diyorsun. ‘Yok’ diyor. ‘Olmaz’ diyorsun ve kurdukları cümle şu; ‘Recep Tayyip Erdoğan’. Böyle şey olur mu? Bu kamu güvenliği ve halk sağlığı açısından son derece yanlış bir durum. Ben bunu yapan memurlardan olmadım ama bunu yapan arkadaşlarımız var” dedi.

18 YAŞ ALTINA UYGULANIYOR

Tüp bebek uygulamasının Suriyelilere ücretsiz olduğunu hatta 18 yaşın altına bile uygulandığından yakınan Bacaksız, açıklamaları şöyle sürdürdü: “Kim olursa olsun bir hastanın kimliği mutlaka belgelenmeli. Yaşamsal bir risk varsa kimliğine bakmadan hızlıca müdahalemizi yaparız ama yine kimliğini Emniyet güçlerine bildiririz. Kimlik tespiti mutlaka talep edilmek durumunda. Çünkü bir sürü hastanın içine alıyorsunuz.  Suriyelilerden hiçbir ücret alınmıyor. Hatta bazı hastanelerde Suriyeli polikliniği oluştu. Birçok hastanede Türklerin konsültasyon hakkı yokken, Suriyeliler direkt ailece çağırılıyor ve ihtiyaçları hızla gideriliyor. Kesinlikle bir ayrımcılık var. Onlar ilaç katkı payı ödemiyor ama bize her kutu başına para kesiliyor. Vergi ödeyen benim, onlara ücretsiz. Tüp bebek uygulaması bile Suriyelilere ücretsiz. 18 yaşın altında bile bu konuda destek verdiklerini görüyorsunuz. Yani neresine dokunsanız hatalı bir politika. Gerisini siz düşünün artık” 

KARANTİNA UYGULANMIYOR

“Irak’tan, Afganistan’dan ve Suriye’den gelen mültecilerle ilgili karantina koşullarının hiçbiri uygulanmıyor. Hangi sağlık sorunları var tespit edilmeden, önlem alınmadan, tedavi edilmeden Türkiye’nin dört bir yanına yayılıyor. Son zamanda kızamık gibi hiç görünmeyen vakalar bile yaygın hale geldi ve bunlar saklanıyor. Bunun yanında bir de kayıtsız olan veriler var. Düşünün ülkemizde 4 buçuk milyona yakın Suriyeli var ve İzmir’de hastanelerde kadın doğum bölümünde doğanların artık yüzde 60’ı Suriyeli. Durum bu kadar vahim.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim