Antalya Eşgüdüm Kurulu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısıyla kent için çok önemli bir eğitim kurumu olan Antalya Lisesi’nin kent belleğinden silinmesi girişimlerini kabul etmediklerini açıkladı. Antalya Lisesi önünde basın açıklamasını okuyan Antalya Eşgüdüm Kurulu Başkanı Tayfun Çavdar, Antalya Lisesi'nin bir süre önce restorasyonu tamamlanan tarihi binalarının Dışişleri Bakanlığı'na devredileceği yönündeki haberlerin kendilerini üzdüğünü söyledi.

ANTALYALILAR AÇISINDAN EFSANEDİR

Eski Antalya fotoğraflarında duvarlar içinde kalan yapıların değil, Atatürk Caddesi'ne bakan iki tarihi binanın Antalya Lisesi olarak yer aldığını ve bilindiğini kaydeden Çavdar, “Eski ve yeni nesil Antalyalılar için de Antalya Lisesi bu iki binadır. Antalya Lisesi'ni simgeleyen bu iki binada diploması imzalanan on binlerce, belki de yüz binlerce Antalyalı içinden ünlü sporcular, bilim insanları, alanında başarıdan başarıya koşmuş meslek sahipleri, sanatçılar ve siyasetçiler çıkmıştır. Antalya Lisesi bu okuldan mezun olanlar açısından değil, tüm Antalyalılar açısından bir efsanedir. Bu iki tarihi binanın; bu efsanenin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve kent hafızasındaki yerinin öneminden dolayı lise yönetiminin tasarrufuna bırakılması tartışmasız en iyi çözümdür. Antalya Lisesi'nin bu iki binası için verilecek en doğru karar da bu olabilir. Aynı zamanda, meslek odası temsilcileri olarak bizler, böylesine zengin hatıralar barındıran mekanların müze olarak düzenlenmesinin de en iyi çözüm olacağı kanaatindeyiz” dedi.

‘SERGİ SALONU VE ATÖLYE’

Antalya Lisesi’nin küçük ve büyük tescilli binalarına ilişkin rölöve-restitüsyon ve restorasyon ve elektrik projelerinin 5 Nisan 2016 tarih ve 4791 sayılı Antalya Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandığını, 25 Nisan 2016 tarih ve 4822 sayılı karar ile de mekanik tesisat, rölöve, restitüsyon ve restorasyon ve sanat tarihi raporunun onaylandığını hatırlatan Çavdar, şöyle konuştu: “Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi tarafından yapıların onarım ve projelendirme süreci takip edilmiştir. Antalya Lisesinin Antalya Koruma Bölge Kurulunca onaylanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinde tescilli taşınmazların alt katı derslik üst katı ise okul fonksiyonuna yönelik ‘sergi salonu ve atölye’ olarak düzenlenmiştir.”

MÜZELER AKTİVİTELERLE GÜÇLENİR

“Antalya Lisesi'nin bu iki binasının müze olması, sergi salonu ve atölye olarak kullanılmasıyla çelişmez. Bu nedenle; kent belleğinde toplumsal eğitim yapısı olan ‘Antalya Lisesi’ binalarının yine eğitim ve öğretime kültürel değerleri de içine alacak şekilde değerlendiren ve yapının geçirdiği süreci anlatan, burada eğitim almış eğitim ve kültürel amaç hizmetin tanıtımın sergilenerek yapıldığı, öğrenci ve eğitim ve kültür merkezli değerlendirilmeleri esas olmalıdır. Müzeler, kültür hizmeti veren kurumlar arasında yer alır; sergi gibi aktivitelerle güçlenirler.“

KABUL ETMİYORUZ

Uygarlık ve gelişmenin yıkmak, kazmak, beton dökmek, satmak ve yok etmek olmadığının altını çizen Çavdar, sözlerini şöyle tamamladı: “Antalya eşsiz doğası, coğrafyası, tarihsel, kentsel ve geleneksel sosyal yapısı ile korunmalı ve gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Eminiz ki Bakanlığımız, kendine bağlı birimlerin kullanımı için kamuya ait, mevcut birçok güzel yerden birini değerlendirecektir.  Biz meslek odaları temsilcileri, Antalya Lisesi mezunları, Antalyalılar ve Antalya'yı sevenler olarak Antalya Lisesi’nin kent belleğinden silinmesi girişimlerini kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim