Türkiye tarihinde en kitlesel işçi ölümünün yaşandığı Soma Katliamının 5. yıl dönümünde, katliamda yaşamını yitiren madenciler anıldı. KESK, DİSK, TMMOB, TTB çağrısıyla bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri Attalos Heykeli önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kitle adına basın açıklaması yapan DİSK şube sekreteri Vedat Küçük,  “Bu süre zarfında acılarımızın hafiflemesi bir yana, yaraları daha da kanatan gelişmeler yaşandı. Bilindiği gibi madenin patronu Can Gürkan ölümünden sorumlu olduğu her işçi için yaklaşık 5 gün hapis yatmasının ardından geçtiğimiz ay tahliye oldu Böylece 301 maden işçisi arkadaşımızın ardından adalet de göçük altında kaldı” açıklamalarında bulundu.

‘İNSANLIK GÖÇÜK ALTINDA KALDI’
Küçük, işçinin emeği kadar yaşamının da ucuz olduğunu vurgularken, “İnsanlık bir kez daha göçük altında kalmış oldu. Bu göçük ülkeyi yönetenlerin eseri olan hukuki bir göçüktür, politik bir göçüktür, ekonomik bir göçüktür,  ahlaki bir göçüktür. Ülkemizde hukukun çöküşü Soma davasıyla bir kez daha gözler önüne sermiştir” ifadelerine yer verdi.
‘HESAP VERMEDİLER’
Küçük, düzenin kar ve daha fazla kan dökülmesini meşru gören bir düzen olduğunun altını çizerken, “Başından beri madenlerde gerekli denetimi yapmayanlar, Soma'daki öldüren çalışma düzenine izin verenler,  güvencesiz ve taşeron çalıştırma biçimlerini egemen hale getirenler, sendikalaşmanın önüne engel koyanlar hiçbir biçimde hesap vermemiştir.  Aksine bu boyuttaki katliamların 'fıtrat‘ olduğunu ifade ederek katliamın politik savunusuna devlet tepesinin imzasını atmışlardır” dedi.
‘KAN VE YIKIM GÜVENCEYE ALINDI’
Açıklama şu şekilde devam etti:
“Soma katliamının ardından 'Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' diyenler, hiçbir şeyi değiştirememiş ve her şey eskisi gibi devam etmiştir. Soma katliamından bugüne en az 28 Soma katliamı kadar daha işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, tesadüf değil, hata değil,  ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir.  Türkiye iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri olmuştur. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik göçükten çıkış için insanı için inşamı, emeği, doğayı ve yaşamı değil; kanı, gözyaşını, betonu ve yıkımı güvence altına alan bir yol tercih edilmektedir.  Bu korkunç tercih 301 işçinin ölümüne sebep olan maden patronuna yeniden maden işletme hakkı vererek bir kez daha ilan edilmiştir.”  Dilara AÇİKYİLDİZ

Editör: TE Bilisim