Antalya Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Gürkut Acar ve Cengizhan Gököz, İstanbul seçimlerinin yenilenme kararını Akdeniz GERÇEK’e değerlendirdi. Gürkut Acar, yaşananların tam bir rezalet olduğunu, siyasi iktidarın verdiği karar nedeniyle oluşan bu durumun ulusal ve uluslararası çok büyük yansımaları olacağını kaydetti. Cengizhan Gököz ise devleti yöneten gücün baskısıyla alınan seçimlerin yenilenmesi kararının kendisini şaşırtmadığını, dolayısıyla alınan kararın hukuku değil siyasi olduğunu söyledi.

ACAR: BİR HUKUK REZALETİDİR

Gürkut Acar, seçimlerin yenilenmesinin bir hukuk rezaleti olduğunu belirterek, “Hukuken haklı olan, bir kazanmış adayın hakkı yenmiştir. Bunun hukukla açıklanması mümkün değildir. Bunun çok ulusal ve uluslararası büyük yansımaları olacaktır. Çünkü hukukun olmadığı bir ülkede insan hakkı, demokrasi ve istikrarlı bir ekonomik sistem kurulamaz. Açık ve net bir şekilde söylemek gerekir, artık demokrasi ölmüştür.  Burada en önemlisi şudur; hiç kimsenin artık Türkiye’de can ve mal güvenliği kalmamıştır. Bu siyasi iktidarın verdiği karar nedeniyledir” dedi.

GÖKÖZ: HİÇ ŞAŞIRMADIM

Cengizhan Gököz ise İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararına hiç şaşırtmadığını ifade ederek, “Siyasi olarak baktığımız zaman devleti yöneten gücün çok aleni ve açık bir şekilde, çok sert bir üslupla, ‘bitirin bu işi yeter, sustum bu güne kadar’ şeklideki o sözünün, o baskısının sonucudur. Burada hukuki bir karar verilmedi. Siyasi bir karar verildi. Devleti yöneten Cumhur İttifakı dediğimiz, o sistemin YSK üzerinden aldığı bir siyasi karardır. Hukuki olmaktan çok uzaktır. Eğer hukuka açık aykırılık varsa tamamı iptal edilir. Neymiş de, kamu memuru değilmiş? Peki ilçelerde değil miydi? Muhtar da değil miydi? Belediye meclis üyeliklerinde değil miydi? Şimdi o belediye meclis üyesi yönetmeyecek mi yani Büyükşehir Belediye Başkanı seçilinceye kadar belediyeyi? Yani bakış açımız çok aline, net. Biz bunu öngördük. ‘Demokrasi ve hukuk yara aldı’ diyorlar, olmayan şey yara almaz ki” diye konuştu.

ARTIK SESSİZ KALMAMALIYIZ

Yaşanan sürecin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSK) birilerinin eline geçtiğinde ve 2010 referandumuyla başladığını iddia eden Gököz, şöyle dedi: “Yaşananlar bunun sonuçlarıdır. Türkiye’de bir hukuk devleti ve demokrasi var da, yok edildi ya da yara aldı sanılmasın. Zaten böyle bir durum yoktu.  Yok olan bir şey yara almaz. Bundan sonraki süreçte ise doğru dürüst bir seçim yapılırsa aynı sonucun çıkacağını hatta farkın daha da artacağını düşünüyorum Şunu da eklemek isterim; bundan böyle Türk toplumu da yapılanlar karşısında daha fazla tavır almalı, sessiz kalmamalıdır. İtirazlarını en yüksek tondan dillendirmelidir.”  Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim