KARŞI DEĞİLİZ DEDİ, RED VERDİ!

Başkan Muhittin Böcek, yatırımlarda ve borçların ödenmesinde kullanmak için istedikleri 200 milyon liralık borçlanma yetkisiyle ilgili AKP’li Nafiz Tanır’ın “Biz hiçbir şekilde borçlanmaya karşı değiliz. Borçlanmanın sebebi yatırım olursa size destek vereceğiz” açıklamasından sonra oylamada ret oyu vermesini eleştirdi. Böcek, “Bu saatten sonra çok ucuz siyaset yapmanın doğru olmayacağını düşünüyorum” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısı, Başkan Muhittin Böcek başkanlığında toplandı. 84 gündem maddeli mecliste25 madde görüşüldü, diğer maddeler ise ilgili komisyonlara gönderildi. Gündemin 9’uncu maddesinde, Büyükşehir Belediyesinde yürütülen yatırımların harcamalarında kullanılmak üzere 200 milyon liralık borç isteği, AKP Grup Sözcüsü Nafiz Tanır ve Muhittin Böcek arasında tartışma çıkmasına neden oldu. AKP’li Tanır, belediyenin hiçbir şekilde borçlanmasına karşı olmadıklarını söyledi ancak AKP grubu, bu maddeye ‘hayır’ oyu verdi.

TANIR: DESTEK VERECEĞİZ!

Tanır yaptığı açıklamada, "Biz hiçbir şekilde borçlanmaya karşı değiliz. Borçlanmanın sebebi yatırım olursa size destek vereceğiz. Belediyenin borcunu 4 milyar 300 milyon lira olarak açıkladınız. Borç neye göre az, neye göre çok? Bunları oturup, konuşup tartışabiliriz. Antalya önemli bir turizm destinasyonu, Akdeniz çanağının önemli bir şehri, yatırımlara ihtiyaç var. Menderes Türel de önceki dönem belediyeyi 1 milyar 270 milyon lira borçla devralmıştı" diye konuştu.

BÖCEK: BORÇLAR GEÇMİŞ DÖNEME AİT

Başkan Böcek, konuşmasına Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun ASAT hariç 4 milyar 300 milyon lira olduğunu söyleyerek başladı. Konuşulan borçların geçmiş döneme ait borçlar olduğunun altını çizen Böcek, “Söyleminiz ile yaptıklarınız uymuyor. Bu nasıl oluyor o zaman? Şuanda günü geçmiş borçlar var. Bununla ilgili yapılandırma var. Bu talep Antalya içindir. Bunlar boş laflar. Tekrar söylüyorum, bu borç geçmiş döneme ait bir borçtur. Ben Muhittin Böcek olarak Konyaaltı’nda 20 yıl belediye başkanlığı yaptım, hiçbir zaman meclis üyesi arkadaşlarıma kişisel borç dahi çıkarmadım. Bu borçların hepsi bellidir. Antalya Büyükşehir Belediyemizin 19 ilçesinde bu yatırımlar devam edecektir. Bu saatten sonra çok ucuz siyaset yapmanın doğru olmayacağını düşünüyorum” dedi. Daha sonra yapılan oylamada borçlanma yetkisi, AKP ve MHP’nin ret, CHP, İYİ Parti, Saadet Parti ve DSP’nin oylarıyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

DANIŞMANLARIN ÜCRETLERİ ARTTI

Mecliste ayrıca belediye başkanı danışmanına ödenecek ücret de görüşüldü.  Plan ve Bütçe Komisyonu’nun oybirliğiyle hazırladığı rapora göre, belediye başkanının danışmanlarına 5216 sayılı Belediye Kanunu’nun izin verdiği en üst yasal limit olan ‘genel sekreter maaşının  yüzde 75’i kadar ücret ödenmesi kabul edildi.

BAŞKAN VE GENEL SEKRETERE YETKİ

Mecliste ayrıca, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesindeki Belediyenin taşınmazlarının 25 yıla kadar bedelli ya da bedelsiz tahsisi, kiralanması, dernek, vakıf ve meslek odalarıyla iş birliği, protokol yapma gibi yetkilerinin belediye başkanına ve genel sekretere devri konusunda hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Madde oy çokluğuyla kabul edildi. Hatırlanacağı gibi Menderes Türel’in belediye başkanlığı döneminde bu yetki, meclisten oyçokluğuyla alınmış ve dönemin CHP Grup Başkanvekili Songül Başkaya tarafından yargıya taşınmıştı. Ancak AKP Grubu ve MHP Grubu o dönem yetki devrine onay vermişti. Meclis, komisyona gönderilen maddeleri ve önergeleri görüşmek üzere Cuma günü toplanacak. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim