Gündoğmuş’a yaklaşık 23 kilometre mesafedeki Alara Çayı üzerindeki 10 kilometrelik alana yapılmak istenen 8 adet Hidro Elektrik Santrali (HES) projesi, bölge halkının büyük tepkisini çekiyor. Proje kapsamında bölgenin tamamen istimlak edileceğini, evlerin yıkılacağı ve tahminen bin 200 adet asırlık çınar ağacının kesileceğini ileri süren vatandaşlar, bu doğa katliamına izin verilmemesini istedi.

 Alara HES’e Hayır Grubu’nun Sözcüsü Musa Şanlı, Alara Çayı’na kesinlikle HES yapılmasını istemediklerini belirterek, yetkilileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

8 ADET HES YAPILACAK

 620 kodundan yaklaşık 280 koduna kadar Alara Çayı üzerinde ki 10 kilometrelik alanda 8 adet Hidro Elektrik Santrali (HES) projesi olduğunu kaydeden Şanlı, “2009 yılında Antalya Valiliği’nin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi  (ÇED) raporu gerekli değildir’ diye bir firmaya yetki vermiş. Biz köylüler bu raporu yargıya taşıdık. Mahkeme bilirkişi atadı. Keşif oldu ve bilirkişiler de ‘ÇED gerekli’ diye görüş bildirdi. Danıştay mahkemeyle veren iki kişinin orada ikamet etmedikleri nedeniyle bunu bozdu. 18 Mart 2018 yılında yeni bir bilirkişi heyeti oluştu ve bu heyet de ‘ÇED gerekli’ kararı verdi. Bu karar Danıştay tarafından onanınca aynı firma ÇED başvuru dosyası hazırlayıp 8 Mayıs tarihinde köylüleri bilgilendirme toplantısı için gün aldı. Dolayısıyla mücadelemiz daha bitmedi” dedi.

ASIRLIK ÇINARLAR KESİLECEK

Alara Çayı’na yapılmak istenen HES projelerinde doğa ve insandan hiç bahsedilmediğini iddia eden Şanlı, şöyle konuştu: “Proje kapsamında bölge tamamen istimlak edilecek. Evler yıkılacak, 30 dönüm orman kesilerek proje sahasındaki tahmini bin 200 adet asırlık çınar kesilecek. Her şey üretilir ama doğa yeniden üretilemez. Bölgenin yerleşim alanı olduğu, bazı alanlarında da tarım yapıldığı unutuluyor.”

BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN

“Ayrıca Alara Vadisi doğal Sit alanıdır ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2008 yılında dünyada yaşanabilir 100 yer arasında 19’uncu sırada gösterilmiştir. Bizler Alara HES’e Hayır Grubu olarak bölge halkıyla birlikte dünya harikası Alara Çayı’na kesinlikle HES yapılmasını istemiyoruz. Bu yüzden 8 Mayısta ÇED başvuru dosyasıyla ilgili yapılacak olan köylüleri bilgilendirme toplantısına tüm doğaseverleri bekliyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim