Antalya’nın en önemli hukukçu ve siyasetçileri arasında yer alan Gürkut Acar ile Cengizhan Gököz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı Akdeniz GERÇEK Gazetesi’ne değerlendirdi.

ACAR: SALDIRININ AMACI BELLİDİR

Gürkut Acar, saldırının esas amacının Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve anlayışını yok etmek olduğunu söyledi. Acar, “Bu saldırı toplumu germek ve çeşitli yolsuzluk söylentileriyle kamu mallarının yağmalanmasıyla, Türkiye’nin fabrikalarının kapatılmasıyla, işsizliğin korkunç boyutlara ulaştığı bir dönemde bütün bunları bir tarafa bırakıp kendisinin dağılan tabanını bloklaştırmak için yapılmış bir saldırılıdır. Yani bazı arkadaşların ‘konsolide’ diye laflar kullanıyor, bu kesinlikle doğru değil.

Saldırının da esas amacı Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve anlayışını yok etmektir. Bunun anlamı demokrasinin de Türkiye’de yok olmasıdır. Çünkü CHP olduğu müddetçe bunlar kendi istedikleri rejimi ve sistemi getiremez. Yani o sistem laik cumhuriyetin kaldırıldığı, yerine dine dayalı bir devlet sisteminin kurulmasıdır. Esas amaç budur” dedi.

ÇOK ÇİRKİN VE BİR PLANLI SALDIRI

Saldırının planlı yapılmış bir terör olayı olduğunu iddia eden Acar, “Bir siyasi liderin bu şekilde saldırılarla sindirmeye çalışmak aslında siyasetin özüne aykırıdır. Yani bir şey söyleyeceksen halkı ikna edeceksin. Halk ikna olursa o zaman seninle olacak. Demokrasinin özü budur. Bu şekilde bir saldırı hiç yakışmamıştır. Bu çok çirkin ve bir planlı saldırıdır. Sakın kimse çıkıp da ‘bir meczup çıktı da, dolduruşa geldi de kafasına göre saldırdı’ diye algılamasın. Benim bu saldırganların cezasına çekeceğine yönelik hiçbir inancım yok. Bu bir terör olayıdır ve planlanmış bir olaydır. Bunun arkasında da iktidarın kesinlikle parmağı vardır. O kadar kişinin ortasında, özelikle Milli Savunma Bakanı’nın orada olduğu bir yerde böyle bir saldırının olması kesinlikle inandırıcı değil. Eğer iktidar, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü istemezse o ortamda kuş bile uçurtmazlar” diye konuştu.

GÖKÖZ: BU BİR SUİKAST GİRİŞİMİDİR

Cengizhan Gököz ise şehit cenazelerinde yaşanan protestoların ilk kez olmadığını ancak bu son saldırının diğerlerinden çok farklı olduğunun altını çizdi. Gököz, “Daha önce de AKP’nin geçmişteki Genel Başkanına şuan ki Cumhurbaşkanına ve bakanlarına yönelik ağır saldırılar oldu. Ancak bu son saldırı biraz farklı. İçişleri Bakanı sürekli bu terör grubuyla ana muhalefetin ittifak ettiği partinin ilişki içinde olduğunu iddia ediyorsa bu artık protestoyu geçer. Çünkü o ölen şehidimiz terör mücadelesinde hayatını kaybetmiştir. Zaten Milli Savunma Bakanı’nın o an ki sözü belki yatıştırma amacıyla olsa da çok yanlıştır. ‘Mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz’ cümlesi doğruyu yansıtmamaktadır. Oradaki tepkiyi protesto gösterisi değildir, orada saldırı gerçekleştirilmiştir. Orada CHP Genel Başkanı öldürülmek istendi, linç edilmek istendi. Bu bir suikast girişimidir. Burada şehit ailesinin ve yakınlarının duygularını ayrı tutuyorum. Doğal olarak bu da iktidar politikasının yarattığı bir sonuçtur. Yani o anlık oluşmuş bir saldırı değildir. O bir birikimin patlamasıdır. Bu birikimin sebebi de siyasal iktidarın yani Cumhurbaşkanının seçimde kullandığı dildir.‘Bay Kemal, Bay Kemal’ diyerek sürekli hedef gösterip ondan sonrada ‘şehit ailesi tepkisini gösterdi’ demek en azından olayı anlamamış olmaktır” şeklinde konuştu.

VAHİM OLAYLAR YAŞANABİLİR

Bundan sonra herkesin daha dikkatli davranması gerektiğini ifade eden Gököz, şöyle konuştu: Bundan sonrası çok önemli. Ben iktidar kanadından gelen kınamaları yeterli bulmuyorum. ‘Biz saldırıyı tasvip etmeyiz ama onlar da hak ettiler’ ya da ‘habersiz geldiler’ diyerek bunların arkasına sığınılmaz. Bunu söyleyen İçişleri Bakanı. Dolayısıyla bundan sonra çok önemli ve çok vahim olaylar yaşanabilir. Bu linç girişimlerini biz pek çok yerde ve olayda gördük. Böyle bir potansiyelimiz var ve herkes Cumhurbaşkanı da, Bakan da, muhalefette yani bütün siyasetçiler artık bu işin ciddiyetini görüp, sözlerini, tavırlarını, politikalarını ona göre belirlemeliler. Yoksa bundan sonra çok vahim olaylar yaşanabilir. Bu yaşananlar çok ciddi bir uyarı olarak ele alınmalıdır. Milleti bu şekilde kamplaştırmanın ‘Allah korusun’ karşılıklı bir saldırıya dönüşmesinin sonucu dilim varmıyor ama iç çatışmadır. Zaten Türkiye için öngörülen o Büyük Orta Doğu Projesi’nin (BOB) bir parçasıdır. İç çatışma ile biz birbirimize düşmeden ülkemizi bölemezler. Bunu biliyorlar, o yüzden çok dikkatli olmak durumundayız.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim