Antalya Barosu tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan açıklamada, çocuk hak ve ihlalleri üzerinde duruldu. Açıklamanın başında 23 Nisan 1920 tarihinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk Halkının egemenliğini ilan ettiği tarih olduğu belirtilerek, “99 yıl önce bugün ‘Milletin Bağımsızlığını Yine Milletin Azim ve Kararlığı Kurtaracaktır’ düşüncesi ışığında hem saltanata hem de işgal güçlerine karşı başlatılan milli mücadele hareketiyle ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız bir Türkiye’nin temelleri atılmıştır. Bugün çocuk günüdür, yani istikbale ve istiklale ait bir gündür. Günümüz Türkiye tablosunun çocuklarımıza vaat ettiği gelecek ise tehlikeli ve karanlıktır” denildi.

ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ

Açıklamada, çocukların istismara ve tecavüze uğramasının engellenemediği vurgulanarak şöyle denildi: “İstismarı engelleyemediğimiz gibi, sonrasında da istismara uğrayan çocuklarımızı koruyamıyoruz. En kötüsü ise adli süreçte de bu çocukları uğradıkları, istismarı kat be kat arttıracak ağırlıkta muamelelere tabi tutuyoruz. Çocuk ihmal ve istismarı aratarak devam etmektedir.  Bunca yıldır, defalarca kanunlar değiştirilmiş, cezalar arttırılmış hatta hadım ve idam cezaları gündeme getirilmiştir. Ama insanlar değişmediği için çocukların yazgısı da değişmemektedir. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olan Türkiye'de, çocuğun cinsel sömürüsünden, çocuk işçi ölümlerine, eğitim ve sağlık sistemindeki çarpıklıklardan geçim sıkıntısının sebep olduğu açlık koşullarına, aile içi şiddete adar birçok başlık altında çocuklar, sistematik şiddetle karşı karşıyadırlar.”

 ÇOCUKLARIMIZIN YANINDAYIZ

“2018 verilerine göre; kayıt dışı çalıştırılan çocuk sayısı milyonlarla ifade edilmektedir. 2016-2018 yılları arasında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı 190’dır. Yüzbinlerce çocuk sokaklarda yaşamakta, dilendirilmektedir. Bugün kız çocuklarının yarısı, erkek çocuklarının dörtte biri zorunlu ilköğretim sonrasında eğitimlerine devam edememektedir. Unutulmamalıdır ki ‘bir ülkenin çocukları mutsuzsa, kimse mutlu değildir’. İşte bu düşünceden hareketle, Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve yasal ortamda çocuk haklarının korunması adına üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu, çocuklara yönelik tüm hukuksuzluklarda onların yanında olacağımızı, çocuk hak ve ihlallerinin takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim