Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Mehdi Zengin, dünyada, ortalama yaşam süresinin giderek arttığını, ileri yaşla birlikte hareketsiz yaşam ve obeziteye bağlı diyabet de artış görüldüğünü söyledi. Kanda glikoz miktarının yüksekliği ve doku tarafından kullanılamaması, glikozun zaman içinde damar duvarlarında harabiyet oluşturmasına yol açtığını anlatan Dr. Zengin, "Bu diyabet tablosu, damar sertliğinin yanı sıra pek çok organı etkileyen rahatsızlıklara da yol açıyor" dedi.

KALP DAMAR SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Diyabetin toplumda hızla yaygınlaştığını ve her 3 erişkinden birisinin etkilendiğine değinen Dr. Mehdi Zengin, "Türkiye'de yaklaşık 10 milyon diyabet hastası bulunmakta ve diyabet gelişimi açısından risk grubunda olanların da bu sayıya ulaşması beklenmekte. Diyabet neden olabileceği organ hasarlarının yanı sıra kalp ve damar problemlerinin de en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Şeker hastalarının yüzde 65'inin yaşam kaybı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gelişmektedir. Diyabet tanısı almış hastaların kan şekerlerini normal seviyede tutabilmeleri için ilaç ya da insülin tedavisi altında olmaları gerekir. Ancak buna rağmen bile bu hasta grubunun düzenli aralıklarla damar sağlığı için bir uzman kontrolünde olmaları büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

DİYABET BİRÇOK HASTALAĞINA NEDEN OLABİLİR

Dr. Mehdi Zengin, diyabetin damar yapısını bozan ve bununla birlikte yalnızca kalp damar problemleri değil pek çok hastalığa da davetiye çıkaran bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Zengin, kalbi besleyen damarlar tıkandığında enfarktüs, beyin damarları tıkandığında inme ve felç, böbrek damarları etkilendiğinde böbrek yetersizlikleri ve göz damarları zarar gördüğünde de göz içi kanama ile görme kayıplarının ortaya çıktığını ifade etti.

DİYABETİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Diyabete bağlı gelişen damar sertliğinin yüksek tansiyonun oluşmasına neden olduğunu vurgulayan Dr. Zengin, "Yine buna bağlı oluşan koroner kalp hastalığının kalp damarlarının yaygın olarak tutulması ve kalp krizine neden olduğunu, diyabetik kardiyomiyopatinin kalp kaslarında zayıflamaya ve kalp yetmezliğine, inmenin beyne giden damarların tutulması ani gelişen inme veya beyin kanamasına neden oluyor. Diyabeti olan hastaların ortalama yüzde 13'ü (65 yaş ve üstü) bir felç atağı geçiriyor.

Böbrek yetmezliği çekerek diyalize giren hastaların yüzde 35'i diyabet hastalarıdır. Diyabet ve böbrek yetmezliği ile diyalize giren hastalarda kalp damar hastalığı daha hızlı ilerler" dedi. DHA

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim