ANTALYA ŞAMPİYONLUĞA KOŞUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin seçim sonrası ilk meclis toplantısında belediyenin mali tablosu ortaya çıktı. Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Selahattin Artun, 31 Mart itibariyle borç tablosunu açıkladı. Antalya’nın 4.3 milyar TL’lik borç yükü olduğunun kamuoyuna açıklanmasının ardından Türel da yazılı açıklama ile ödenemeyecek borç bırakmadığını açıkladı. Ancak ortaya çıkan tabloya göre 22 milyar borcu olan İstanbul, 4.5 milyar borcu olan Ankara’nın ardından Antalya en borçlu belediyeler arasında şampiyonluğa koşuyor.
Menderes Türel sosyal medyadan yaptığı açıklamada kamuoyunun gündeminden düşmeyen belediyenin borçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Türel’in “Borç edebiyatı yapmaya gerek yok. İşte gerçeğin özeti. Okursanız anlarsınız, okumazsanız da canınız sağ olsun” notuyla paylaştığı açıklama şöyle: “13 nisan günü yapılan Meclis toplantısında 31març 2019 tarihi itibariyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 4.31 milyar TL borçlu olduğu ifade edilmiştir. Bu çerçevede Antalyalı hemşehrilerimi doğru bir şekilde bilgilendirmek ihtiyacı doğmuştur.”

KREDİ UZUN VADELİ 

“Hafif raylı sistem yatırımları için toplam 213 milyon Avro uzun vadeli krediler kullanılmıştır. Bu kredilerin geri ödenmesi 2036 yılında tamamlanacaktır. Başkanlığım döneminde hazırladığımız Ulaşım Ana Planının tam olarak uygulanması halinde hafif raylı sistem gelirleriyle bu kredilerin geri ödenmesi mümkündür.”

TASFİYEDEN KALAN BORÇ

“Taahhüde bağlanmış emanetlerde 796 milyon TL borç olduğu ifade edilmiştir. Bunun 165 milyon TL’si ilama bağlı borçlardır ve çoğunlukla 6360 sayılı kanunla kapatılan mahalli idarelerin personel mal varlıklarının tasfiyesinden kalan borçtur.”

FAİZSİZ ÖDÜNÇ VERME İŞLEMİ

“796 milyon TL borç içinde ASAT’a olan borç 167 milyon TL’dir ve bütün büyükşehirlerde olduğu gibi 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 27/6 maddesi gereğince faizsiz ödünç verme işlemidir. Çevre temizlik vergisinden mahsuplaşmayla ödenmektedir.”

BÜYÜKŞEHİR’E BİR KÜLFETİ YOK

“796 milyon TL borç içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına olan borç 234 milyon TL’dir ve 2. Aşama Raylı Sistem hattının inşaatından kaynaklanmaktadır. 2010/1115 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 2. Aşama Raylı Sistem gelirlerinin yüzde15’inin aktarılması suretiyle ödenmektedir ve Büyükşehir Belediyesine bir külfeti yoktur.”

FİNANSMAN İÇİN KREDİ KULLANDIK

“Banka kredileri ise 1.2 milyar TL’dir. 2014-2019 yılları arasında gerçekleşen bütçenin yüzde 43.5’i yatırımlara ayrılmıştır. Toplamda 3 milyar 116 milyon TL yatırım yapan bir belediyenin yatırımlarının finansmanı için kredi kullanması doğaldır.”

ESKİ BORÇLARI ÖDEDİK

Belediyeyi 30 Mart 2014’te 1 milyar 275 milyon TL’lik bir borçla devralmıştım. 5 yıl zarfında eski dönemden kalan bu borcu ödedik. Ayrıca 31Mart 2019 tarihi itibariyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 403 milyon TL alacakları vardır.

ÖDENMEYECEK BORÇ DEĞİL!

“Dolayısıyla hafif raylı sistem yatırımları, ASAT ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na olan borçlar, tahakkuk etmeyen borçlar ile tahakkuk eden alacaklar düşünüldüğünde, ödenmesi gereken borç, 2 milyar 222 milyon TL’dir. Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı gelirinin 1 milyar 620milyon TL olduğu düşünüldüğünde bizim tarafımızdan da asla ödenemeyecek bir borç bırakılmış olmadığı anlaşılmaktadır.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim