Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin zaten cüz-i miktarda olan maaşlarının son aylarda artan fiyatlar nedeniyle eriyip gittiğini söyledi. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Tezcan, seçimlerden önce ‘herkesin derdi seçim, bizim derdimiz geçim’ dediğini hatırlatarak, gündemlerinde halen değişen bir şeyin olmadığını kaydetti.

MAAŞLAR ERİDİ GİTTİ

Tezcan, “Seçim bitti ancak geçim daha da zorlaştı. Hiç kimse umduğunu bulamadı ve piyasalar ve işsizlik oranları ciddi anlamda yükseldi. Emeklinin aldığı maaş zaten yılbaşından bu yana eridi gitti. Açıklanan tüm rakamlar tamamen bizim aleyhimize. Bir tane lehimize rakam yok. Bir başka bizi rahatsız eden husus da herkese desteğin olması sadece emekliye olmaması” dedi.

MUHTARLAR KADAR DEĞERİMİZ YOK

İkinci ayda emeklinin alacağı zammın enflasyon oranında olacağını kaydeden Tezcan, “Emekli oy verirse herkes seviyor vermeyince kimse sevmiyor. Seçimi kazandıklarında herkes ‘benim emeklim’ diyor, kaybedince emeklinin lafını ağzına alan yok. Türkiye’de emeklinin muhtarlar kadar değeri yok. Bizim tek korkumuz bu kadar pahalılık varken enflasyonu eksi çıkarmaya kalkmaları. Bu konuda ciddi endişelerimiz var. Bu ülkede fiyat artışlarının olmadığı bir zaman mı var?” diye konuştu.

ENFLASYON MAAŞLARA YANSIMALI

Emekliler olarak enflasyonun maaşlara tam olarak yansımasını beklediklerini ifade eden Tezcan şöyle konuştu: “Bizim birinci ayda aldığımız zam, geriye dönüm 6 aylık. Bize 1 Ocak-1 Temmuz arasındaki enflasyon neyse onu verecekler. İşte orada ne çıkacak kesinlikle bilmiyoruz. Bir katakulliye getirirler diye de bir endişemiz var açıkçası. Soğan 4 TL idi şimdi oldu 10 TL, patates 2 TL idi şimdi oldu 4 TL. Bunun yanında elektrik ve doğal gaza zam geldi, ulaşıma ve gıda fiyatlarına zam geldi. Ama emekliye bunlardan dolayı herhangi bir iyileştirme bugüne kadar yapılmadı. Biz emekliler olarak enflasyonun maaşlara yansımasını bekliyoruz ve istiyoruz.”

EMEKLİ ZOR DURUMDA

“Emekli artık 1 ekmek tüketiyorsa bunu yarım ekmeğe düşürmeye başladı. Eğer emeklileri anlamak isteyenler varsa pazara akşamüzerleri gidecekler. Varlıklı olanlar sabahtan geliyor malın iyisini seçiyor, akşam üzeri de emekli de ‘acaba 5 TL’lik şeyi 3 TL’ye alabilir miyim’ diye tezgahta kalan malı seçiyor. Zaten esnaf tezgahtaki malı satamazsa çöpe dökecek. İşte emekli bu kadar zor durumda yaşıyor. Dolayısıyla birilerinin bu sıkıntıyı görmesi ve emekliyi en azından yapacağı düzgün bir zamla biraz rahatlatması lazım.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim