31 Mart yerel seçimlerinden iki gün önce Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel’e ait olduğu iddia edilen ses kaydı ile ilgili olarak polisin sabah saatlerinde yaptığı operasyonda aralarında CHP’lilerin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alınmış sorguların ardından akşam saatlerinde 4’ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 7 kişi serbest bırakılmış, kaseti çektiği söylenen Niyazi Ateş ise tutuklanmıştı.

TUTUKLAMA HUKUKİ DEĞİL

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Akdeniz GERÇEK’e konuyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Habersiz kayıt alma işinin suç olduğunu ancak bahsi geçen ve suç olduğu iddia edilen konunun gözaltına alınıp, tutuklanılacak bir suç olmadığını belirtti. Zeybek, şöyle konuştu: “Bu konu tutuklanmayı asla gerektirmez, soruşturma açılabilir ona bir şey demiyorum. Öyle aleni bir ortamda yapılan toplantıyı herkes çekebilir. Sen konuşursun oradaki insanlar da bunu çeker ve yayınlar. Aynı şekilde sen çok gizli bir şey yapmışsındır, oradaki kişi bilgin dışında bir çekim yaptıysa bu suç olabilir. Ama bunun yaptırımı kesinlikle tutuklama değildir. Soruşturma yaparsın, dava açar özel hayatın gizliliğini ihlal edersin. Basit bir suçtur. Kaldı ki orada delil karartılacak ya da insanların kaçacakları bir durum söz konusu değil. Bu konuyla ilgili bir kişinin tutuklanmasını açıkçası ben duyunca yadırgadım. Bu tutuklama kesinlikle hukuki değildir.”

YARGIYA GÜVEN AZALDI

Yargıya güvenin yüzde 20’lere indiğini iddia eden Zeybek, “Bu tutuklama siyasi midir, yoksa bir başka amaçları mı vardır. O konuda da endişeler var. Soruşturmaya bir şey söylemiyorum ama bu olayla ilgili bir tutuklama olmasını anlamakta zorlanıyorum. Bu yaşanan olaylardan Türk adaleti de ciddi anlamda zarar görüyor. Ben bu konuyu mecliste sık sık dile getiriyorum. Yargıya güven yüzde 20’lere inmiş durumda. Bu yüzde 20’lik oranla bir ülkede adalet dağıtamazsın. Adalet artık bitme noktasına geldi. Bunun en önemli nedeni, siyasallaşmasıdır” dedi.

DEVLET HUKUKTAN UZAKLAŞTI

Geçtiğimiz günlerde bir hakim ile bir olay yaşadığını hatırlatan Zeybek, “O kadar pervasızca siyaset yapıyor ki, inanılır gibi değil. Örneğin, bir hakim çok rahat bir şekilde ‘Millet İttifakı teröristlerle işbirliği yapıyor, Cumhur İttifakı desteklenmelidir’ gibi açıklamalar yapıyor. Bunu yapan bir hakim ve aynı zamanda il seçim kurulu üyesi.  Şimdi yargı bu hale gelmiştir. Ben her zaman söylüyorum, dün yargı kısmen FETÖ’nün kontrolündeydi, bugün maalesef siyasetin etkisi altına girmiştir. Bu da aynı oranda tehlikelidir. Yargı eğer birilerinin güdümündeyse oradan adalet beklenmez. Maalesef biz belki FETÖ’den yargıyı kurtardık ya da kurtarmaya çalışıyoruz ama bu seferde iktidarın egemenliği altını girmiştir. Bir hakimin siyaset yapması son derece yanlıştır. Bunun cesaretlerinin nedeni, hukuktan uzaklaşan bir devletin gücünü kullanmalarıdır. Bu çok tehlikelidir, bu şekilde yargıdan adalet beklenmez. Asıl beka sorunu budur. Hukuk biterse yargıyı yok edersiniz” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

  

Editör: TE Bilisim