İstihdam seferberliği Antalya buluşması, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGKİl Müdürü Nejat Deniz, Çalışma ve İş Kurumu Antalya İl Müdürü Veli Tekkanat katılımıyla ATSO’da gerçekleşti.  

DURGUNLUK DEVAM EDİYOR

ATSO Başkanı Davut Çetin, ekonomide sıkıntıların devam ettiğini ve işsizliğin arttığını belirterek, “Yeni işe almalar azaldığı gibi, mevcut istihdamın azaldığı sektörler de var. Şubat ayında konut satışlarında, otomobil ve dayanıklı mal satışlarında azalma kaydedilmiştir. Tüketici güven endeksi beklediğimizden düşük gelmiştir. Bunlar piyasadaki durgunluğun devam ettiğini göstermektedir. Bu gelişme zaten beklediğimiz bir durumdur, küçülmenin önümüzdeki aylarda durmasını, sonra yavaş yavaş bir toparlanma sürecine girilmesini bekliyoruz” dedi.

‘TARIMDA İSTİHDAM AZ’

ATB Başkanı Ali Çandır, sağlanan destek ve teşviklerin sadece işsizliği azaltmakla kalmadığını aynı zamanda kırdan kente göçü de önleyeceğini vurguladı.  Çandır, “Amacımız bugünlerde toplam istihdamı sağladığımız katkıyı olabildiğince artırmaktır. Çünkü biliyoruz ki bir taraftan işsizliği azaltmada ciddi bir katkı yaratırken diğer taraftan da sadece biz kırdan kente göçü önlemede en büyük katkıya sahibiz. Yani sektörümüze sağlanan destek ve teşvikler sadece işsizliği azaltmakla kalmıyor aynı zamanda kırdan kente göçü de önlüyor. Hatta biz iddia ediyoruz ki, sağlanan destek ve teşvikler önerdiğimiz modellerle olursa tersine göçü de yaşatabiliriz” diye konuştu.

ANTALYA TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da Antalya’nın tarımıyla, ticaretiyle, turizmiyle ülkenin lokomotif şehirlerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar verdi vermeye de devam ediyor. Son üç yıldır Türkiye’de başlatılan istihdamda milli seferberlik kampanyası yeni teşviklerle devam ediyor. Teşvik paketine baktığınızda sanki Antalya ihtiyaçlarına bakılmış ve öyle hazırlanmış bu paketten en çok yararlanabilecek il Antalya. 2017 yılındaki milli istihdam seferberliğinde Antalya 186 bin yeni istihdamla ikinci il olmuştu.“

MAAŞ PRİM VE VERGİ DESTEĞİ

SGK İl Müdürü Nejat Deniz ise teşvik programının içeriğiyle ilgili şunları söyledi: “Aylık 3 bin 133 lira En az 9 ay çalıştırma şartı ile yeni istihdama prim, vergi ve ücret desteği. İşverenlerin Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için 3 ay prim ve verginin yanında ücreti de ödeyecekler.  Aylık bin 113 lira yeni istihdama prim ve vergi desteği. İşverenlerin Aralık 2020'ye kadar her yeni istihdam için 12 ay süresince SGK primleri ve vergileri ödeniyor. Kadın, 18-25 genç ve engelli istihdamında destek 18 ay oluyor. İmalat ve bilişim sektöründeki istihdamlarda daha yüksek tutarlardan prim desteği. 2019 yılı için 12 ay süreyle çalışan sayısı 500'e kadar olan işverenlere aylık 150 lira, 500 ve üzeri çalışanı olanlara Aylık 101 lira asgari ücret desteği.” Dilara AÇİKYİLDİZ

 

Editör: TE Bilisim