İsrafın en büyük nedeninin ekmeğin çok ucuz satılması
olduğuna dikkat çeken İnce, ekmeğin 1 liradan satıldığını, fakat maliyetinin 1
lira 15 kuruş olduğunu vurguladı. Antalya'nın bazı bölgelerinde ekmeği 60
kuruşa sattıklarına dikkati çeken İnce, bunun nasıl olduğunun devlet tarafından
denetlenip araştırılması gerektiğini söyledi.
MALİYETLER ARTTI
Mustafa İnce, un, maya, elektrik ve SSK primi gibi
maliyetlerin ortalama yüzde 47 oranında arttığını, girdi fiyatlarının çok
yüksek olduğunu, buna rağmen ekmeği 1 liradan sattıklarını anlattı. İnce, “200
gram ekmek 1 liradan satılıyor ama maliyeti 1 lira 15 kuruş. Fırıncılar zarar
ediyor. İş yerinde küçülme hatta kepenk kapatmaya kadar gidiyorlar. Buna rağmen
Antalya'nın bazı bölgelerinde ekmek 60 kuruşa satılıyor. Maliyeti 1 lira 15
kuruş olan ekmek nasıl oluyor da 60 kuruşa satılıyor? Bunu aklımız almıyor.
Bunu nasıl yapıyorlar? Bu yerlerde vergi, ruhsat denetimleri ne sıklıkla
yapılıyor? Maliyetler, girdi fiyatları bu kadar yüksekken nasıl oluyor da
maliyetinin yarısına satış yapılıyor? Fırınlara sık sık denetim yapılması
gerekiyor. Hem insan sağlığı için hem de yasalara uygun iş yapıp
yapmadıklarının araştırılması gerekiyor" diye konuştu.
EKMEK İSRAFI EN
ÇOK KEPEZ'DE
Ekmek israfının sebepleri arasında ikinci sırada
ruhsatsız yapılar olduğunu belirten İnce, ruhsatsız yapıların en çok Kepez
ilçesinde olduğunu söyledi. Muratpaşa ve Konyaaltı'nda çok az ekmeğin israf
olduğunu, belediye tarafından fırınların denetlendiğini anlatan İnce, Kepez'de
fırın denetimlerinin az olduğunu söyledi. İnce, “Ekmek israfı en çok Kepez'de.
Oradaki denetimler diğer merkez belediyelere göre daha az. Ruhsatsız yapılar
çok fazla. Antalya'da fırıncıların yüzde 60'ı değişik meslek gruplarından
geliyor. Örneğin bazı yerlerde pide yapılıyor iş yerinde fırın olduğu için
ekmek üretilip satılıyor. Böyle yerlerde ruhsatsız yapılar mevcut. Bu yapıların
denetlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
HER AY ZARAR
EDİYORUM
Kepez ilçesinde fırıncılık yapan Mehmet İnce, son dönemde
artan maliyetler nedeniyle iş yerindeki bazı çalışanlarını çıkardığını, her ay
zarar ettiğini anlattı. Mehmet İnce, “200 gram ekmeği 1 liradan satıyoruz.
Dağıtım maliyetiyle birlikte 1 lira 25 kuruşu buluyor. Bizim zaten her ekmekten
25 kuruşluk zararımız var. Buna rağmen bazı yerlerde ekmek 60 kuruştan
satılıyor. 60 kuruşa ekmek mi olur? O ekmeği nasıl yapıyorlar? Una yüzde 55
oranında zam geldi. Bazı un fabrikalarını dolandıran şebekeler ise unun
çuvalını 80-90 lira arasında satıyor. Aynı marka un fabrikada 105 lirayken bu
dolandırıcı şebekeler unu 80 liradan veriyor. 60 kuruşa ekmek satan fırınların
da un fabrikalarını dolandıran şebekelerin de araştırılmasını, denetlenmesini
istiyoruz" diye konuştu. DHA